NIEUWS

‘BELEVINGSTOCHT’ MEEDSTERMAAR; PAREL OP ‘T HOGELAND !

Afgelopen zaterdag (10 juli 2021) vond onder prachtige weersomstandigheden de belevingstocht op het Meedstermaar plaats. Het Hogeland toonde zich op haar mooist en de genodigden, waaronder wethouder de Vries, en de schippers genoten met volle teugen.

Het Meedstermaar meandert nog net zo door het landschap als vele eeuwen geleden en biedt daarmee een unieke belevenis van het landschap. Onderweg werden de genodigden bijgepraat over de geschiedenis en de mogelijkheden van dit maar door de bedenker van het eerste plan, Benny Kamminga. De tocht begon in de haven van Uithuizen en via Oldenzijl kwam het gezelschap ruim anderhalf uur later aan in de haven van Uithuizermeeden. Hier bleek, onder het genot van een kop koffie, dat de vaargasten al een aantal ideeën hadden opgedaan waarover we samen het gesprek kunnen aangaan.

Natuurlijk kwam deze tocht niet zomaar tot stand en had deze niet plaats kunnen vinden zonder de medewerking van de gemeente en een aantal belangrijke betrokkenen en omwonenden die het plan een warm hart toedragen. Het openen of draaien van de bruggen, het aan wal komen en ook, heel belangrijk, het vertier aan de wal. Het zijn maar een paar aandachtspunten waarvoor goede afspraken en voorzieningen nodig zijn. Mensen die hier ideeën over hebben worden van harte uitgenodigd zich te melden bij Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden (werkgroep van Leefbaar Meij) of de Federatie Watersportverenigingen Noord Groningen. 

‘We hebben gezien dat het kan, we gaan samen met de gemeente het gesprek aan over het vervolg en de praktische uitvoering en hebben er vertrouwen in dat hier iets moois kan ontstaan’. Met deze woorden werd de bijeenkomst aan de wal afgesloten en werden de genodigden met oldtimers teruggebracht naar het startpunt van de tocht waarbij onderweg nog even werd stilgestaan bij de brug van Oldenzijl die met vereende krachten nogmaals gedraaid werd.

Uithuizermeeden; het oude haventje omstreeks 1975

GEEN GEMEENTELIJKE SUBSIDIE VOOR HERONTWIKKELEN VOORMALIG RANGEERTERREIN

De gemeente Het Hogeland heeft onlangs de subsidie aanvraag vanuit het dorpsbudget, voor een financiële bijdrage om de locatie van het voormalige NS rangeerterrein verder te ontwikkelen, afgewezen. De aanvraag is eind 2020 ingediend door Stichting Meij-Invest namens Stichting Dorpsbelangen en de Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord. Het plan om eindelijk het desolate gebied nabij het station eens aan te pakken komt vanuit de inwoners zelf. Al in 2016 is het plan opgenomen in het Visieplan Uithuizermeeden 2025. Nu diverse projecten in werking zijn gezet en de komende maanden verder worden uitgerold is het tijd geworden om een volgende project vanuit het Visieplan nader te onderzoeken, een wens van vele omwonende om ‘eindelijk’ eens het project nabij het station aan te pakken. Onlangs berichte de gemeente dat ‘het dorpenfonds’ hiervoor niet bedoeld is. Teleurstelling dat we op zo’n bericht 4 maanden hadden moeten wachten en dat een telefonisch advies en-of medewerking vanuit de gemeente wellicht beter op zijn plaats was geweest. Even niet ‘Doar gruit en bluit’ op Meij. De organisaties zullen zich verder beraden of er nog mogelijkheden zijn om de plannen toch te ontwikkelen.

OPENING PRAKTIJK MEIJSTER HUISARTS

Op maandag 19 april jl. was het dan toch zover, de opening van haar eigen huisartsenpraktijk in Uithuizermeeden. Vanwege corona maatregelen bleef het helaas bij een opening waarbij enkele naaste medewerkers aanwezig waren, de vreugde was er echter niet minder om! In eerste instantie zou de praktijk van het dorp verdwijnen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling en in samenwerking met huisarts Koos Veen en met behulp van Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden, Stichting Meij-Invest en inwoners is het gelukt om de praktijk van Andreea Groze verder vorm te geven. 

“Huisartsenzorg hoort dicht bij huis en het liefst door een vaste dokter. Die wil ik graag zijn voor dit dorp. Ik ben enthousiast om me als vaste huisarts en praktijkhouder in Uithuizermeeden te vestigen. Inmiddels ken ik veel patiënten omdat ik al langere tijd werkzaam ben als waarnemend huisarts in de huidige huisartsenpraktijk. Heel blij ben ik met de vaste assistenten, die ook graag in Uithuizermeeden willen blijven werken.”

Op 19 april 2021 zijn de deuren geopend van de ‘Meijster Huisarts’ aan de Vlasakker in Uithuizermeeden. U bent van harte welkom!

Voor meer informatie zie de website; Meijster Huisarts Uithuizermeeden

IMPRESSIE NIEUWBOUW ‘VILLA DE MEEDEN’

Direct naast het voormalige gemeentehuis en nabij het centrum van Uithuizermeeden is Hesco Bouw eind 2020 gestart met dit prestigieus project. Het project dat ontworpen is door architect Bert Bolt uit Appingedam mag op zich uniek genoemd worden. Een ontwerp waarbij het historische karakter van het pand blijft behouden gecombineerd met moderne architectuur. Zes moderne appartementen met uitzicht op het Johan van Veenplein of op de iets rustige vijver in de Oranjebuurt. Er is veel belangstelling voor de appartementen. Informatie is te verkrijgen Nieboer Makelaars te Appingedam.

Stichting Meij-Invest is bijna acht jaar bezig geweest om het project verder te ontwikkelen. Naar verwachting zal eind 2021 het project worden opgeleverd. Hieronder enkele impressies van de activiteiten begin april.

Sloop achterste gedeelte van de bestaande woning om ruimte te maken voor de nieuwbouw.

NIEUW APPARTEMENTENCOMPLEX IN CENTRUM UITHUIZERMEEDEN

Na bijna 2 jaar aan voorbereiding zal bouwbedrijf De Ridder uit Uithuizen dit jaar starten met de bouw van een nieuw appartementencomplex op de locatie van voorheen cafetaria Royal en modezaak Beereboom. Daarmee wordt weer een project vanuit het Visieplan Uithuizermeeden 2025 verwezenlijkt. 

Het nieuwe complex zal bestaan uit negen huurappartementen in drie bouwlagen. Het gebouw is voorzien van een lift en hiervoor zijn de appartementen zeer geschikt voor ouderen die graag in het centrum willen wonen. Verder zijn de appartementen gelijkvloers en ‘van alle gemakken voorzien’. Het project maakt deel uit van de “Plus op de centrumplannen” van de gemeente Het Hogeland.

De oplevering staat gepland in het voorjaar van 2022.

 • Planontwikkeling: Stichting Meij-Invest.
 • Ontwerp: Ontwerpbureau Lanting Uithuizermeeden
 • Realisatie: Bouwbedrijf De Ridder Uithuizen.

Informatie kunt u verkrijgen bij Bouwbedrijf De Ridder. (telefoon; 0595 433883)

Naar verwachting zullen we binnenkort meer informatie op deze website plaatsen. 

HUISARTSENPRAKTIJK TOCH BEHOUDEN

Recent kondigde de Stichting Praktijkbeheer aan dat de huisartsenpraktijk in Uithuizermeeden per 19 april zal sluiten. Huisarts Andreea Groze is nu van plan een nieuwe huisartsenpraktijk te openen aan de Vlasakker in Uithuizermeeden en er zo voor te zorgen dat er toch een huisartsenpraktijk in Uithuizermeeden blijft.

De Stichting Praktijkbeheer is sinds vorig jaar eigenaar van huisartsenpraktijk Uithuizermeeden. Zij dragen de praktijk per 19 april 2021 over aan dhr. en mw. Reimert, huisartsen in Uithuizen. Zij zullen de huisartsenzorg verlenen vanuit Huisartsencentrum Uithuizen en dus de praktijk in Uithuizermeeden sluiten. Het bericht heeft tot veel vragen geleid bij patiënten en ook bij Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden en Stichting Meij-Invest. “Veel mensen vinden het belangrijk dat er in Uithuizermeeden goede voorzieningen blijven, daar hoort een huisartsenpraktijk ook bij”, zo geeft Jasper Spijk van Meij-Invest aan.  

Ook huisarts Zwiers (Roodeschool), huisartsen Veen en Stegmann (Uithuizen) en Apotheek Eemsmond maakten zich zorgen over de nieuwe situatie. Daarom hebben zij de handen ineen geslagen om een huisarts te vinden die een nieuwe huisartsenpraktijk aan de Vlasakker in Uithuizermeeden wil openen. Deze huisarts is gevonden in de persoon van Andreea Groze.

Huisarts Groze werkt nu al drie dagen per week in huisartsenpraktijk Uithuizermeeden, en kent dus het gebied. Zij is enthousiast om zich als vaste huisarts en praktijkhouder in het dorp te vestigen. Zij zal de bestaande samenwerking met de praktijken Zwiers en Veen/Stegmann voortzetten. De medicijnvoorziening via Apotheek Eemsmond zal blijven zoals men dat gewend was. Ook de vaste assistentes zijn enthousiast om bij Andreea Groze in Uithuizermeeden te blijven werken.

Er is in Nederland sprake van vrije artsenkeuze. Huisarts Groze benadrukt dan ook dat het iedereen vrij staat om te kiezen voor overschrijving naar dokter Reimert (in dat geval hoeft men niets te doen), of om zich in te schrijven bij dokter Zwiers, dokter Veen/Stegmann of een andere huisarts in de buurt. Groze: “Ik ben echter blij dat ik nu ook een alternatief kan bieden. Huisartsenzorg hoort dicht bij huis vind ik, en liefst door een vaste dokter. Die wil ik graag zijn in Uithuizermeeden.”

Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de nieuwe praktijk open kan op 19 april. Hiervoor is het nodig te weten hoeveel patiënten zich willen inschrijven in de nieuwe praktijk aan de Vlasakker. Daarom is een speciale website geopend waarop mensen zich per direct kunnen aanmelden (www.meijsterhuisarts.nl). Ook kunnen formulieren met antwoordenveloppen worden opgehaald bij de praktijken Zwiers en Veen/Stegmann, bij de uitgiftepunten van Apotheek Eemsmond in Uithuizen en Uithuizermeeden, Coop supermarkt Uithuizermeeden en bij de Mieden.

Andreea Groze; vanaf 19 april huisarts in Uithuizermeeden.

OPENING WADDENSLAGER

Bijna 2 jaar na het verzoek van Meij-Invest aan Edwin en Petra Spa of de voormalige winkel van Slagerij Buikema een optie zou zijn om hun activiteiten verder te ontplooien is op woensdag 4 november 2020 dan eindelijk de slagerij geopend. De openingshandeling werd gedaan door wethouder Eltjo Dijkhuis namens de gemeente Het Hogeland. Namens Stichting Meij-Invest werd er een bloemstuk geschonken en ook de voorzitter van Stichting Dorpsbelangen was bij de opening aanwezig.

De voormalige slagerij Buikema is de afgelopen tijd flink verbouwd en is modern ingericht aan de laatste eisen van deze tijd. Als extra toevoeging is er ook een ‘slagerijwinkel’ aan toegevoegd.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het fonds ‘Dynamiek aan het Lint’.

De nieuwe slagerijwinkel Waddenvarkens met Edwin Spa (2de van links), Petra Spa (met bloemen). op de achtergrond oud eigenaar Hans Buikema.

Voorbereidende werkzaamheden van start ‘Villa de Meeden’.

Hesco Bouw is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de ver- en nieuwbouw van het pand Kerkstraat 1 tot 6 moderne appartementen. Afhankelijk van de winter is het de verwachting dat eind 2021 de appartementen worden opgeleverd. Daarmee komt er een eind aan bijna 15 jaar leegstand en verpaupering van deze locatie. Stichting Meij-Invest is planontwikkelaar en heeft al in 2016 in samenwerking met Bolt Architecten uit Appingedam het plan verder vorm gegeven. M.m.v. de gemeente Het Hogeland is het plan onderdeel geworden van het Centrumplan Uithuizermeeden.  Hesco Bouw is geen onbekende in onze regio, ook heeft men de nieuwe school in Uithuizen gerealiseerd.

Voorbereidende werkzaamheden zijn gestart.

MEER GENERATIE-HUIS IN UITHUIZERMEEDEN?

Net als de meelfabriek in het centrum van Uithuizermeeden mag ook het pand van de voormalige graandrogerij aan de Hoofdstraat beeldbepalend worden genoemd. Het pand heeft al een ruime geschiedenis achter de rug. Gebouwd in de jaren ’40 van de vorige eeuw als graandrogerij, tegenwoordig is de firma Kruize Bloembollen al weer vele jaren gevestigd in het pand.

Met als achtergrond het behoud van het industrieel erfgoed en het verstrekken van de leefomgeving heeft de eigenaar onlangs plannen gepresenteerd voor een transitie; van bloembollen naar 12 of meer woningen voor jong en oud. Met deze plannen, een formatie van co-housing, worden direct meerdere doelen gerealiseerd, namelijk;

 1. Activiteiten en voorzieningen met elkaar delen.
 2. Van Stad naar Wad, prachtig wonen op het platteland.
 3. Zelf (mee) willen ontwikkelen.
 4. Gezinnen, ouderen, jongeren een bijzondere locatie willen bieden.
 5. Behoud van industrieel erfgoed.
 6. Versterken van het beeldkwaliteit aan de Hoofdstraat.
 7. Versterken sociale cohesie op het dorp.
 8. Wonen met uitzicht over het wad en polders, maar ook met tuinen, speelplekken en werkruimtes.
 9. Optioneel aansluiting naar wandelroute door het ‘groene hart’ van het dorp.

Stichting Meij-Invest heeft in het voorjaar van 2020 gewerkt aan plannen die ingebracht zijn bij TOUKOMST Grunnen middels het rapport ‘Boter bij de Vis’. Eén van de ingediende projecten is het project “Meer-generatie-huis’.

U kunt meehelpen om dit plan onderdeel te laten worden van het programma ‘ERFGOUD’ van TOUKOMST Grunnen. Dat kan t/m 5 oktober. ERFGOUD, project nr. 39, is een organisatie die mensen helpt bij het herbestemmen van hun gebouw in bijvoorbeeld een B&B, een werkplaats, of een bijzondere woonvorm. Deze nieuwe activiteiten jagen de lokale economie aan, dragen bij aan een betere infrastructuur voor de vrijetijdseconomie en versterken het welzijn en de participatie van inwoners in de hele regio. Je kunt je beoordeling geven via de volgende link: https://www.toukomst.nl/projecten/erfgoud/

Impressie van het ‘Meer Generatie-Huis’ in Uithuizermeeden.

PROJECTLEIDER NEEMT AFSCHEID VAN UITHUIZERMEEDEN

Vrijdagmiddag 4 september heeft Henk Boldewijn afscheid genomen als Projectleider ‘Dynamiek aan het Lint’ en NPG Centrumplan Uithuizermeeden. Namens de 3 organisaties (Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden, Stichting Meij-Invest en de Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord) ontving Henk Boldewijn een dinerbon en een bos bloemen uit handen van de voorzitter van Stichting Meij-Invest, Jasper Spijk, als dank voor zijn inzet voor Uithuizermeeden gedurende ruim 3 jaar.  De bijeenkomst werd gehouden in Groningen waarbij rekening werd gehouden met de RIVM richtlijnen.

Sinds 2017 was Henk Boldewijn het gezicht en aanspreekpunt in het dorp voor (winkel)pandeigenaren die plannen hadden om hun, veelal leegstaande winkel, te transformeren naar een woonbestemming. Na de totstandkoming van het Visieplan Uithuizermeeden 2025 (in 2016) werden er direct vervolgstappen gezet om enkele punten vanuit het Visieplan verder door te ontwikkelen in een Gebiedsagenda Uithuizermeeden. De toenmalige gemeente Eemsmond heeft ontwikkelbureau KUUB uit Groningen opdracht gegeven om de koers te bepalen voor de specifieke onderdelen als wonen, zorg, sport & cultuur en scholen.  Henk Boldewijn was destijds interim directeur van bureau KUUB en kwam zodoende in Uithuizermeeden terecht. Middels vele sessies met professionals, gemeentelijke beleidsambtenaren en vertegenwoordigers van het dorp werd het rapport Gebiedsagenda Uithuizermeeden eind 2017 aangeboden aan het toenmalige College van Burgemeester en Wethouders. Op 1 juli 2018 ging de subsidieregeling ‘Dynamiek aan het Lint’ in werking waarin de gemeente Eemsmond (later Het Hogeland) en de Provincie samen € 600. 000,00 beschikbaar stelden voor de ‘transitie centrale zone Uithuizermeeden’. Henk Boldewijn wordt door de gemeente aangesteld als projectleider. Diverse projecten worden aangemeld, begeleid en komen uiteindelijk tot uitvoering. Met de toekenning van gemeentelijke NPG-gelden voor het versterken van het centrum (Plus op de 4 centrumplannen) komen meer projecten in beeld en wordt Henk Boldewijn de ‘spil in het web’ en had dan ook wekelijks ‘spreekuur’ in het dorp. Begin 2020 werkt hij samen met enkele leden van Stichting Meij-Invest aan de totstandkoming van het rapport ‘Boter bij de Vis”. Dit rapport beschrijft 21 projecten in Uithuizermeeden die in beeld zijn voor een upgrading. Het rapport is medio dit jaar, namens de 3 bekende organisaties, dan ook ingediend bij Toukomst Grunnen.

De bestaande organisaties (Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden, Stichting Meij-Invest en de Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord) zijn met elkaar in gesprek om de toekomstige ontwikkelingen in het dorp op een passende manier te vervolgen. Henk Boldewijn is een nieuwe uitdaging aangegaan als lid van het Toukomstpanel van Toukomst Grunnen.          

VERKOOP APPARTEMENTEN ‘VILLA DE MEEDEN’ GESTART

Projectontwikkelaar en bouwonderneming Hesco Bouw uit Stadskanaal is onlangs gestart met de verkoop van de appartementen die gerealiseerd worden op de locatie van het huidige vervallen pand aan de Kerkstraat 1. Het project is onderdeel van de nieuwe toekomstvisie van Uithuizermeeden ‘Toukomst Meij’. Dit document mag gezien worden als de opvolger van het ‘Visieplan Uithuizermeeden 2025’. In dit rapport hebben de inwoners van Uithuizermeeden kenbaar gemaakt om in het centrum van ons dorp appartementen te realiseren voor zowel ouderen alsmede jongeren.

De start van de verkoop van de 6 appartementen in het centrum mag dan ook gezien worden als een nieuwe stap om het dorp te transformeren van leegstaande winkelpanden en andere vervallen panden naar veelal ‘levensloopbestendige woningen’. Aan dit project is door Stichting Meij-Invest bijna 8 jaar gewerkt als ‘planontwikkelaar’.

“Villa de Meeden is een kleinschalig en sfeervol opgezet woongebouw met 6 appartementen. Dit karakteristieke woongebouw is gelegen op mooie stand in het centrum van het dorp, naast het voormalig Gemeentehuis en grenzend aan het Johan van Veenplein. De appartementen zijn dan ook gelegen op loopafstand van diverse winkels, huisarts en zijn tevens gunstig gelegen t.a.v. goed openbaar vervoer.

De basis van Villa de Meeden is het bestaande pand aan de Kerkstraat 1 in Uithuizermeeden. Het bestaande pand wordt aan de binnenzijde vernieuwd en volledig gemoderniseerd, waarbij u kunt rekenen op alle gewenste comfort van de huidige tijd. In dit bestaande deel worden 3 appartementen gerealiseerd. Ter uitbreiding van het huidige pand wordt er in de nieuw te realiseren aanbouw 3 moderne onderhoudsarme appartementen gerealiseerd. In totaal komen er dan ook 6 comfortabele appartementen verdeeld over diverse etages, variatie qua grootte en met elk een eigen unieke indeling. Tevens beschikt elk appartement over een privé berging op de begane grond voor o.a. het stallen van fietsen.

Villa de Meeden en/of de appartementen bieden verder onder andere:
– aardbevingsbestendige bouw;
– aardgasvrij;
– verwarming door middel van luchtwarmtepomp;
– voorzien van lage temperatuur vloerverwarming;
– kunststof kozijnen;
– zonnepanelen;
– inclusief sanitair en tegelwerk;
– woonkamer met open keuken;
– twee slaapkamers (m.u.v. appartement 5);
– balkon van circa 6 m2 tot en met 9 m2;
– karakteristieke en sfeervolle architectuur en uitstraling;
– Woningborg Garantie- en Waarborgregeling 2020 Basisregeling van toepassing.

Verkoopprijzen: vanaf € 152.500,- tot € 299.000,- vrij op naam”

Bron: Funda.

Meer informatie is te vinden op de website van de makelaar: Nieboer Makelaars te Appingedam.


Achterzijde Villa de Meeden (afb. Bolt Architecten Appingedam)
Voorzijde Villa de Meeden (afb. Bolt Architecten Appingedam)
Na 8 jaar is de verkoop van de 6 moderne appartementen begonnen.

2de FASE HERONTWIKKELING ORANJEBUURT BIJNA AFGROND

Woningbouwvereniging Wierden & Borgen heeft onlangs 10 nieuwe, twee onder één kap, woningen aan de Koningin Wilhelminestraat ontwikkeld. Het betreft de 2de fase van de herontwikkeling van de na-oorlogse Oranjebuurt. De woonbuurt, gebouwd in de jaren ’50 van de vorige eeuw, zal in totaal 6 fasen herontwikkeld worden. De meeste woningen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd.

Op dit moment (mei 2020) wordt de laatste hand gelegd aan de infra rondom de woningen. Wierden & Borgen verwacht dat binnen enkele weken de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in de nieuwe woningen. Het is een uitvloeisel van het in 2016 uitgebrachte Visieplan Uithuizermeeden. Het plan omvat een moderne Oranjebuurt met groen en meer ‘ruimte.’ Namens het dorp zetten St. Dorpsbelangen en St. Meij-Invest zich in om samen met de gemeente en woningbouwvereniging nauw samen te werken aan de plannen.

Beeld laatste fase van 1 zijde van de Koningin Wilhelminastraat.
De ‘nieuwe tussenweg’ verbindt de Koningin Wilhelminastraat met de Burgemeester Bronsstraat.
Beeld van de oude Koningin Wilhelminastraat voor de sloop. (2018)

VAN JUWELIERSWINKEL NAAR WONING (mei 2020)

Langzaam veranderd het straatbeeld van de Hoofdstraat. Leegstaande winkelpanden verdwijnen uit het straatbeeld en maken plaats voor woning-en of appartementen. Na de transitie van de dierenspeciaalzaak en herenkapper Ausema is het nu de beurt aan de voormalige juwelierswinkel van Kampinga. Deze transitie is mede mogelijk gemaakt middels een bijdrage vanuit het transitiefonds ‘Dynamiek aan het Lint’ van de gemeente en provincie.

De voormalige juwelierswinkel van Kampinga wordt verbouwd en wordt bij het woonhuis betrokken.

‘BOTER BIJ DE VIS’ VOOR ‘TOUKOMST MEIJ’
In het woon- en leefbaarheidsplan van de gemeente Eemsmond stond: ‘het dorp bepaalt en de gemeente faciliteert’. Dat klonk de Meijsters (inwoners van Uithuizermeeden) als muziek in de oren. Al eerder maakten ze met het hele dorp de ‘dorpsvisie Uithuizermeeden’ die nu wordt uitgevoerd met acties als ‘dynamiek aan het lint’ en ‘+op4centrumplannen’.
Toen hoorde Uithuizermeeden nog bij de 3 hoofddorpen van de gemeente Eemsmond. Nu is het één van de 50 dorpen van Het Hogeland. Ook bij Nationaal Programma Groningen staan initiatieven van onderop centraal. Dit wordt een loze kreet als daar niet de middelen bij geleverd worden. Het idee ‘Boter bij de vis’ werkt voor alle dorpen die zichzelf opnieuw uit moeten vinden in de gemeentelijke schaalvergroting. Een dorpsbudget voor een speelplaatsje is leuk maar werkt niet echt.
Uithuizermeeden maakt zich klaar voor de toekomst. Met ‘Boter bij de vis’ vraagt het dorp geld voor het professionele Meijster projectteam dat haar ‘initiatieven van onder op’ naar uitvoering brengt.

De toekomst is van alle tijden
Uithuizermeeden is gewend aan grote en snelle transformaties. Tussen 1945 en 1975 verdubbelde het dorp. Door mechanisatie en schaalvergroting in de landbouw verdwenen in de 30 jaar erna bijna alle winkels en veel dienstverlenende bedrijven. Nu wordt vanuit een situatie met veel leegstaande gebouwen gewerkt aan kwaliteitsverbetering en nieuwe eigentijdse voorzieningen niet alleen voor ouderen maar voor alle leeftijdsgroepen.
Dit proces loopt nu 5 jaar maar het kan beter en vooral sneller zodat in de komende 10 jaar de leegstand verdwijnt en de recreatieve, culturele- en zorgvoorzieningen weer top worden.

Het lint is de kracht
Daar waar de eerste zeedijk liep loopt nu het lint van de Torenbuurt (oorspronkelijke dorp) tot de Eemshaven. Uithuizermeeden heeft 3500 inwoners. Langs en nabij het hele lint wonen 4500 mensen, het verzorgingsgebied van Uithuizermeeden. Door de eeuwen heen en ook nu weer, is dit lint, de economische ruggengraat, daar wil je wonen, daar wil je werken en daar vind je wat je nodig hebt.

Investeren vanuit de gemeenschap zelf
De planontwikkeling startte 2 jaar geleden en van de 22 plannen zijn er volgend jaar 10 klaar. Er is dan 3,7 miljoen euro geïnvesteerd waarvan 0,7 miljoen euro subsidie, nog geen 20%, de rest komt uit de gemeenschap zelf. De grote projecten zoals het Gezondheidsplein en het Meijsters Hoes moeten nog komen en er vallen projecten af terwijl er nieuwe bijkomen. In de periode 2020-2030 wordt 25 miljoen geïnvesteerd (de vis). Het Meijster Projectteam kost € 300.000,- (€ 75/inw.) per jaar gedurende 10 jaar (de boter)

Klik hier voor link naar website TOUKOMST GRONINGEN en steun onze plannen door de liken !

Klik HIER voor downloaden van het rapport Toukomst Meij “Boter bij de vis”.

CONSULTATIEBUREAU NAAR HET ANKER

Vanaf 5 maart kunnen de ouders met hun kleine kinderen weer terecht op de nieuwe locatie van het consultatiebureau. Na de sluiting van het bureau op de locatie van de brede school bleek er geen passende locatie in het dorp geschikt te zijn. Gesprekken tussen de gemeente, de GGD en Stichting Meij-Invest hebben er toe geleid dat er nader onderzoek werd gedaan naar een passende locatie. Uiteindelijk is de keuze op “Het Anker” gevallen.

Het consultatiebureau is twee donderdagen per maand open voor afspraken met de jeugdgezondheidszorg.  Ouders die een afspraak willen maken kunnen bellen naar de GGD: 050 367 49 90.

 

WADDENSLAGER NAAR VOORMALIGE SLAGERIJ 

Edwin en Petra Spa beginnen binnenkort vanuit het pand van de voormalige ‘slagerij Buikema’ aan de Bergsmastraat hun Waddenslagerij. Vanaf november 2018 is St. Meij-Invest in samenwerking met de projectleider Dynamiek aan het Lint (dhr. H. Boldewijn) en de gemeente Het Hogeland met Edwin en Petra Spa in gesprek. Het pand ‘voormalige slagerij Buikema’ stond reeds geruime tijd leeg en kreeg steeds meer een verpauperend aanblik. In de nieuwe plannen krijgt het oude winkelgedeelte een moderne upgrading en krijgt de voorpui zijn oorspronkelijke vorm terug.

Naar verwachting zal medio maart de verbouwing gereed zijn en heeft Uithuizermeeden (en omgeving) een ‘nieuwe’ slager.

Lees ook het artikel in het Dagblad van het Noorden, klik HIER.


De voormalige ‘Slagerij Buikema’ aan de Bergsmastraat veranderd binnenkort in “Waddenslagerij”. (Foto Google Maps)

De nieuwe gevels van Slagerij Waddenvarkens.

=================================================================

SUBSIDIE VOOR PLANNEN GEZONDHEIDSPLEIN MET ZORGAPPARTEMENTEN

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Het Hogeland heeft een bedrag van 170.000 euro toegekend aan Zorggroep Noorderzorg. De subsidie is afkomstig uit gelden van het Nationaal Programma Groningen (NPG). De zorgverlener wil een ‘gezondsheidsplein’ realiseren in Uithuizermeeden en is hiervoor in gesprek met diverse instanties en met de vertegenwoordigers uit het dorp, Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden en Stichting Meij-Invest. In het gebouw moeten woonvoorzieningen en zorgvoorzieningen komen. Voor wat betreft dat laatste wordt onder meer gedacht aan huisarts(en), een apotheek en fysiotherapie. Het plein moet in het centrum van Uithuizermeeden komen zodat ook bewoners van levensloopbestendige woningen daar van de voorzieningen gebruik kunnen maken.

Met het toegekende bedrag kan Zorggroep Noorderzorg – die ook nu al zorg verleent aan ouderen in het dorp – de haalbaarheid van de plannen onderzoeken en kunnen de voorbereidingen voor de bouw worden getroffen. Rond september 2021 moet er meer duidelijkheid zijn.

Onderzocht wordt of de geplande nieuwbouw de huidige woonvoorziening voor ouderen, ‘De Mieden’, kan vervangen. Voor de realisering van het project heeft NPG in totaal 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

=============================================================

BOUW 10 WONINGEN WILHELMINASTRAAT GESTART 

Woningstichting Wierden en Borgen ontwikkelt in de Oranjebuurt 10 levensloopbestendige woningen voor de sociale verhuur in Uithuizermeeden. Bouwbedrijf Plegt-Vos is begin oktober gestart met de bouw. De bouw van de vijf ‘2 onder 1 kap’ woningen mag gezien worden als fase 2 (van 6) van een complete herontwikkeling van de naoorlogse Oranjebuurt. Voorafgaande aan deze fase is er meerdere keren overleg geweest tussen Wierden en Borgen, de gemeente (destijds nog Eemsmond) en de vertegenwoordigers van het dorp, te weten Stichting Meij-Invest en Stichting Dorpsbelangen.

Naar verwachting zal de oplevering in het voorjaar van 2020 plaatsvinden.

===========================================================

RUIM DRIEENHALF MILJOEN EURO VOOR WINKELPANDEN VIER CENTRA

Vanaf november wordt de subsidieregeling ‘Plus op vier centrumplannen Het Hogeland (2019)’ opengesteld. Deze regeling is bedoeld voor de centrumplannen in Bedum, Winsum, Uithuizen en Uithuizermeeden. Er is 3.6 miljoen euro beschikbaar voor eigenaren en/of huurders van (leegstaande) winkelpanden in de vier centra. 

De subsidie kan gebruikt worden voor vastgoedverbetering, verplaatsing van een onderneming van buiten het centrum naar het centrum en transformatie van leegstaande winkelpanden tot levensloopbestendige woning(en) of andere bestemmingen dan detailhandel. Deze regeling maakt onderdeel uit van het project ‘Plus op de vier centrumplannen’ waarvoor de gemeente 11.6 miljoen vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG) heeft ontvangen.

Aanvraag
Geïnteresseerde vastgoedeigenaren of ondernemers kunnen een subsidieaanvraag doen via de website van de gemeente Het Hogeland. Er wordt dan eerst een intake scan gedaan door een extern ingehuurd bouwkundig bureau. Uit deze scan blijkt of het projectinitiatief voor subsidie in aanmerking komt en/of een project haalbaar is. Het doel van het college van B&W is om met deze regeling de komende jaren verder te bouwen aan vitale en dynamische dorpen en kernen. Aanvragen kan vanaf 1 november via www.hethogeland.nl/npgsubsidie

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij één van de leden van Stichting Meij-Invest.

================================================================

NIEUWE ‘BOSPAD’ WENS VAN DORPSBEWONERS

Tijdens de dorpsinformatieavonden in 2016 en 2017 werden er vele opmerkingen geplaatst over de slechte staat van de oude Bospad vanaf het station naar het hertenkamp. De voormalige gemeente Eemsmond had het project opgenomen in het “Fietspadenplan” en deze werd door de nieuwe gemeente verder tot uitvoering gebracht.

Na ruim 50 jaar een nieuwe pad. Het project kan afgestreept worden uit het Visieplan Uithuizermeeden 2025!

Het oude Bospad.


Het nieuwe bospad augustus 2019.

=============================================================

PRESENTATIE APPARTEMENTEN IN CENTRUM

We hebben er even op moeten wachten, de presentatie van de plannen van de eerste 2 appartementencomplexen in het centrum van Uithuizermeeden. De voorbereidingen hebben circa 2 jaar in beslag genomen. Kenders Bouw uit Bedum gaat op 2 locaties een complex realiseren met beiden 6 levensloopbestendige (koop) appartementen. Dit zijn de locaties Kerkstraat 1 en Hoofdstraat 119 (Steenhuis). Dinsdagavond 21 mei jl. werden de plannen in de voormalige gemeentehuis van Uithuizermeeden gepresenteerd aan genodigden voorafgaande aan de inloopavond voor belangstellenden. Namens ontwikkelaar Kenders Bouw vertelde de heer Roewen de status van de plannen. Architect Bolt uit Appingedam gaf uitleg aan de ontwerpen. Men verwacht nog medio dit jaar te kunnen starten met de bouw van het project Kerkstraat 1. “Binnen enkele weken zal de verkoopbrochure beschikbaar zijn belangstellende via de makelaar”, aldus de heer Roewen en “Het project ‘Steenhuis’ is nog in procedure”.

Voor meer informatie m.b.t. deze projecten kunt u contact opnemen met Chris Slager Makelaardij in Bedum. (tel; 050 8200935)

De heer Roewen aan het woord tijdens de presentatie.

==========================================================

NIEUWE APPARTEMENTEN IN EN NABIJ CENTRUM UITHUIZERMEEDEN

Direct gelegen in het centrum van Uithuizermeeden realiseert Kenders Bouw uit Bedum een 2-tal appartementencomplexen. De vraag naar moderne appartementen is groot, zo bleek ook tijdens de inloopavond die op dinsdagavond 21 mei werd gehouden in de oude Raadszaal van het voormalige gemeentehuis in Uithuizermeeden. Meer dan 70 belangstellenden lieten zich bijpraten over de plannen van de appartementen.

Appartementencomplex Villa de Meeden

In de Kerkstraat zal het huidige herenhuis (Kerkstraat 1) herontwikkelt worden en zal samengevoegd worden met moderne nieuwbouw. In het complex worden 6 levensloopbestendige appartementen gerealiseerd. Het complex, die de naam ‘Villa de Meeden’ heeft gekregen, zal tevens voorzien worden van een lift. Kenders Bouw verwacht binnenkort te kunnen starten met de verkoop van de appartementen.

Voorinformatie appartementencompex Villa de Meeden

Impressie Appartementencomplex Villa de Meeden. (Ontwerp: Architectenbureau Bolt Appingedam)

Appartementencomplex locatie Steenhuis

Aan de Hoofdstraat 119 ontwikkelt Kenders Bouw een nieuwe invulling voor de locatie Steenhuis. Op deze locatie zal een moderne appartementencomplex gerealiseerd worden met 6 moderne appartementen. Het project is nog in ontwikkeling, naar verwachting hoop men medio 2020 te kunnen starten met de bouw.

Appartementen op de huidige locatie Steenhuis. (Ontwerp Architectenbureau Bolt, Appingedam)

In ontwikkeling appartementencomplex loc. Steenhuis-gecomprimeerd

Het huidige locatie Steenhuis.

==============================================================

OFFICIËLE START PROJECT ‘DYNAMIEK AAN HET LINT” UITHUIZERMEEDEN

Na vele jaren van voorbereiding -om de beeldkwaliteit van de Hoofdstraat te Uithuizermeeden te verbeteren- worden nu voor de dorpsbewoners de eerste resultaten zichtbaar. De voormalige winkel van de Fam. Ausema is gesloopt om de “oude burgemeesterswoning” weer in oude glorie te gaan herstellen. Het was ooit een degelijk burgerhuis, gebouwd rond 1900. Aan de Hoofdstraat, het lint van Uithuizermeeden. Op dit moment wonen Jacob en Tonia Ausema er die er tot voor kort een kapsalon exploiteerden, deels in het huis ingebouwd. En tot voor zeven jaar geleden een aangebouwde winkel die dierenspeciaalzaak heette.

Het huis staat er tijdens de sloopwerkzaamheden bij als na een bombardement waar geen bom aan te pas kwam, maar zal er straks na de verbouwing weer prachtig uit zien. Het pand van de Fam. Ausema. is het eerste project dat in het kader van ‘Dynamiek aan het Lint’ onderhanden wordt genomen. Er is een probleem. Uithuizermeeden heeft door allerlei ontwikkelingen en veranderingen in de wereld te maken met een teruglopend winkelbestand, evenals vele andere dorpen in noordelijk Nederland. Een probleem in het bijzonder: veel kleine zaken, winkels en/of bedrijven stoppen er mee. Men kan geen opvolger vinden, of het is simpelweg niet meer rendabel. Het gevolg is dat er spookwinkels opduiken: leegstaande panden met het uiterlijk van een bedrijf en een lege etalage, voor de dorpsbewoners is het maar een treurig gezicht. Een winkelpand is zeer moeilijk voor iets anders te gebruiken. Noem het maar verpaupering van het dorpsgezicht.

Uit initiatieven van Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden, Stichting Meij-Invest, de Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord en de Gemeente Het Hogeland (welke samenwerken onder de naam “Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2025”) , zijn er allerlei plannen ontwikkeld om te investeren in “het lint” van Uithuizermeeden om juist die verpaupering tegen te gaan.Vorig jaar stelde de gemeenteraad van Eemsmond een subsidie bedrag van 300.000 euro beschikbaar en het provinciebestuur legde daar ook nog eens 300.000 euro bij. Deze subsidie is bedoeld om pandeigenaren voor maximaal 50% van het totale investeringsbedrag te ondersteunen voor investeringen in een renovatie en/of verbouwing van hun pand.

Dinsdagmiddag 2 april hebben wethouders Mariette de Visser en Eltjo Dijkhuis (gemeente Het Hogeland) het officiële startsein geven van het project ‘Dynamiek aan het Lint’ te Uithuizermeeden door het bouwbord voor het pand van de Fam. Ausema onder grote belangstelling te onthullen.

De heer Henk Boldewijn (programmaleider Gebiedsagenda namens de Gemeente Het Hogeland) fungeert als aanjager van het project “Dynamiek aan het Lint” en geeft de aanwezigen de nodige aanvullende informatie:

Henk Boldewijn;
“De eigenaren van de panden moeten het initiatief nemen. Ik ga met hen in gesprek en onderzoek wat het beste bij hen past. Let wel, de eigenaar moet zelf ook behoorlijk investeren in de verbouwing. De eventuele subsidie welke maximaal 50% bedraagt van het gehele investeringsbedrag moet je beschouwen als een ondersteuning van uw eigen investering.
In het najaar hebben we drie projecten afgerond waarvan er nu twee in uitvoering gaan. Op relatief korte termijn zal namelijk ook de transitie starten van de voormalige sportwinkel van de Fam. Zijlstra naar een woonhuis met garage. We zijn tevens nog met negen andere partijen in gesprek over de toekomst van hun gebouwen.”

Programmaleider Henk Boldewijn geeft uitleg over het project Dynamiek aan het Lint

Wethouder Eltjo Dijkhuis zei dat het project Dynamiek aan het Lint een voorbeeld is voor hoe de achteruitgang in de dorpen aangepakt moet worden. “Het initiatief kwam uit het dorp, er was een degelijk plan van de Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2025 waar we indertijd als gemeente Eemsmond en de provincie steun aan gaven. De verbouwingen zijn levensloop bestendig zodat de bewoners er nog lang kunnen blijven. Het waren woningen, toen werden het winkels en nou worden het weer woningen.”

Tonia Ausema staat voor haar huis dat tot 31 december nog een kapsalon was en nu aan de linkerkant geamputeerd is. Het werk is al in volle gang. “Volgende week gaat een stuk van de zijmuur eruit en dan ligt de woonkamer open. We wonen nu in de keuken, het is gelukkig een grote keuken, dus dat is nog wel te doen. Even volhouden.”

Programmaleider Gebiedsagenda Henk Boldewijn kan voorlopig dus vooruit. De aanpak van de sportzaak Zijlstra staat op het punt van beginnen. En er zijn tevens plannen voor een nieuw en toekomstbestendig “gezondheidsplein” in Uithuizermeeden waar de eerstelijnsgezondheid wordt samengebracht. Maar hiervoor moet nog veel werk worden verzet en garanties zijn er nog niet.

Henk Boldewijn gaf nog een “stille hint” aan de aanwezige wethouders; “De Huidige kaders voor project “Dynamiek aan het Lint” zijn sterk geconcentreerd op het middenstuk van het lint. We zouden graag de mogelijkheid willen krijgen om wat verderop te gaan naar de uiteinden van het lint. Het zou namelijk heel mooi zijn als ook panden die niet direct aan het lint liggen onder handen kunnen worden genomen. Het dorp wil dolgraag aan de slag!”

Bronvermelding:
Tekst en foto’s: Berto Merx
Aangevuld met eigen tekst en foto’s van stichting Meij-Invest.

Verleden / heden / toekomst.

Sloopwerkzaamheden van het winkelgedeelte van de fam. Ausema.

=================================================================

PAND ZIJLSTA

In het voorjaar van 2019 zal ook de voormalige sportwinkel van de familie Zijlstra een transitie ondergaan. Het winkelgedeelte zal worden gesloopt en daarmee krijgt het woonhuis weer zijn oorspronkelijk vorm terug.

Ontwerp: Dijkema Bouwkundig ontwerpbureau Uithuizermeeden.

==================================================================

AANPAK FIETSPAD STATION – HERTENKAMP IN VOORJAAR

Het is een wens van veel inwoners van het dorp, de verbreding van het fietspad van het station naar het hertenkamp. Het is een veel gebruikte fietspad die ook door veel wandelaars wordt gebruikt. Vele jaren is er alleen noodzakelijk onderhoud aan verricht maar binnenkort wordt het pad dan eindelijk aangepakt. Dorpsbewoners gaven in het verleden al duidelijk blijkt van de wens om het pad te verbreden. Deze wens is opgenomen in het Visieplan Uithuizermeeden 2025.

In het voorjaar zal het huidige pad verwijderd worden en zal er een bredere betonpad worden aangelegd. Gedurende enkele weken is het pad dan ook afgesloten.

Het huidige pad naar het hertenkamp.

=========================================================

VEEL VRAAG NAAR APPARTEMENTEN IN HET CENTRUM

Er is veel vraag naar appartementen nabij het centrum van Uithuizermeeden. Zo bleek na afloop van de dorpsinformatieavond van 22 januari jl. Tijdens deze avond werd bekend gemaakt dat er ‘hard wordt gewerkt aan realisatie appartementen op meerdere locaties nabij het centrum’. Ook werd er geopperd dat geïnteresseerden zich alvast kunnen aanmelden zodat wij als Stichting Meij-Invest hiermee rekening kunnen houden. Velen hebben zich reeds opgegeven.

Heeft u interesse? Mail uw interesse naar info@meij-invest.nl. Vermeld daarbij u naam, adres e.d. en uw voorkeur ‘koop / huur / of beiden’.

Nadat uw bericht bij ons is binnengekomen ontvangt u een bevestiging van binnenkomst. Met uw gerichte interesse kunnen wij, in overleg met de ontwikkelaars, een goed beeld krijgen van vraag en mogelijkheden.

Zodra er informatie beschikbaar komt zullen wij u daarover informeren.

================================================================

GROTE OPKOMST DORPSINFORMATIEAVOND UITHUIZERMEEDEN

De inwoners van Uithuizermeeden hebben dinsdagavond 22 januari jl. massaal gehoor gegeven aan de uitnodiging van de “Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2025” om tijdens een dorpsinformatieavond in dorpshuis ’t Bommelhoes geïnformeerd te worden -en actief mee te denken- over de toekomst van hun dorp.

Ruim 150(!) inwoners hebben in een afgeladen Bommelhoes belangstellend toegekeken terwijl hen, in het bijzijn van de nieuwe wethouders Eltjo Dijkhuis en Mariette de Visser, de laatste status van diverse projecten zoals vastgelegd in het “Visieplan Uithuizermeeden 2025”werden gepresenteerd.

De organisaties die onderdeel uitmaken van de Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2025 (een samenwerking tussen stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden, Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord, stichting Meij-Invest en Gemeente Het Hogeland) hebben in de afgelopen jaren voor deze projecten gezamenlijk veel werk verricht, dat niet altijd direct zichtbaar is voor de buitenwereld. Dit was voor de Projectgroep de aanleiding om de inwoners van het dorp middels een dorpsinformatieavond te informeren over de huidige stand van zaken.

Harrie Tiekstra (stichting Dorpsbelangen) mocht dan ook vol trots een volle zaal verwelkomen, waarna Jasper Spijk (stichting Meij-Invest) de aanwezigen een korte terugblik geeft over het ontstaan van de Projectgroep. De inwoners werden er nog even aan herinnerd dat het Visieplan Uithuizermeeden 2025 tot stand is gekomen naar aanleiding van de bevindingen welke tijdens 3 eerdere succesvolle dorpsavonden zijn ingebracht door de inwoners van het dorp. Henri de Weert (voorzitter Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord) benadrukt de inwoners nog maar eens dat het op niveau houden van de voorzieningen en leefbaarheid in het dorp een belangrijk aandachtspunt is van de Ondernemers Vereniging en dat de Ondernemersvereniging de ontwikkelingen in het dorp dan ook een warm hart toedraagt.

De inwoners kregen vervolgens een update van alle projecten zoals vermeld in het “Visieplan Uithuizermeeden 2025”, de “Gebiedsagenda Uithuizermeeden” en van het project “Dynamiek aan het Lint” waarvoor de gemeenteraad van de voormalige Gemeente Eemsmond op 12 juli 2018 heeft ingestemd om naast het al eerder toegekende bedrag van € 300.000.- door de Provincie, eenzelfde bedrag beschikbaar te stellen uit de Reserve Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta ten behoeve van de Subsidieregeling Transitiefonds voor transitie centrale zone Uithuizermeeden. De hoogte van deze subsidies bedraagt maximaal 50% van de totale transitiekosten, wat inhoudt dat er de komende jaren voor circa 1,2 miljoen “aan het lint” in Uithuizermeeden geïnvesteerd zal worden.

Voor de inwoners hebben er reeds zichtbare veranderingen in het dorp plaatsgevonden. Op de locatie van de voormalige meubelfabriek AMI hebben zich in 2018 “kinderdagverblijf MamiNet” en “sportcentrum De Oude fabriek” succesvol gevestigd. En op de locatie van voormalig drogisterij Luikinga heeft tevens “Bloembinderij Meij Style” nog niet zo lang geleden haar deuren geopend. Naast zorgcentrum De Mieden is een beweegtuin geplaatst waar jong en oud gebruik van kunnen maken, en aan de Kastanjelaan is er onlangs een Freerunning parcours geopend waar door de jeugd hindernissen overwonnen kunnen worden.

De centrale vraag van de aanwezigen is de vraag waar- en wanneer er appartementen worden gebouwd in het dorp. Ouderen willen graag op loopafstand van voorzieningen en nabij het centrum wonen. Men geeft aan dat men “bijna gedwongen” wordt om naar elders te verhuizen. Jasper Spijk kon de inwoners berichten dat er hard gewerkt wordt aan plannen voor meerdere appartementen in Uithuizermeeden, en geeft verder aan dat men “nog even geduld moet hebben”. Om het beste resultaat te behalen moet een broedende kip niet gestoord worden, aldus Spijk. Hij verwacht hierover in het voorjaar meer te kunnen berichten. Wel is het zo dat geïnteresseerden voor appartementen zich kunnen melden bij stichting Meij-Invest zodat men in verdere planontwikkeling kan worden meegenomen.

Een andere “zorg” onder de inwoners is de toekomst van de eerstelijnszorg in het dorp, en de angst dat zorgcentrum De Miedenop termijn mogelijk zal sluiten. Noorderzorg, de zorgaanbieder in de Mieden, kon berichten dat men vanuit haar rol als zorgaanbieder “al het mogelijke in het werk zal zetten” bij de nodige instanties om een nieuwe “De Mieden 2.0” in het dorp te kunnen behouden.

Met betrekking op de ontwikkelingen rondom een verkenning van een nieuw dorpshuis in Uithuizermeeden kon Harrie Tiekstra melden dat er “nog veel werk verzet moet worden” in dit project. Volgens de Gebiedsagenda Uithuizermeeden, waar een nieuw dorpshuis -of multifunctioneel centrum- onderdeel van is, zou e.e.a. bij voorkeur nabij de huidige scholenlocatie gerealiseerd moeten worden. De haalbaarheid hiervan is op dit moment nog niet duidelijk en moet verder worden onderzocht. Wel is inmiddels duidelijk geworden dat het college van de gemeente Eemsmond eind december nog heeft besloten dat de nieuwbouw van de Dr. Damschool gevestigd zal gaan worden op de huidige locatie van het bestaande schoolgebouw.

Ontwikkelingen in de naoorlogse Oranjebuurt baart de inwoners ook zorgen. Dit jaar zal woningstichting Wierden en Borgen de nieuwbouw van de 2de fase starten. Herinrichting van één zijde van de Wilhelminastraat. Verdere ontwikkeling, fase 2 t/m 6, staat momenteel stil. Volgens Spijk is er vanuit de vorige gemeente geen budget beschikbaar gesteld om de volgende fasen door de Programmaleider Gebiedsagenda verder te ontwikkelen. Hij hoopt dan ook dat de nieuwe gemeente Het Hogeland op korte termijn budget beschikbaar zal stellen om de processen weer op gang te krijgen. “Wij willen de plannen klaar hebben als NCG de inspecties voor de aankomende versterkingsoperatie in deze buurt hebben afgerond zodat er snel gestart kan worden met de werkzaamheden”. Haast is geboden want “niets doen is geen optie”, aldus Spijk.

Een volle zaal in dorpshuis Bommelhoes luistert aandachtig naar de uitleg.

Programmaleider Henk Boldewijn heeft uitleg over het programma Dynamiek aan het Lint.

===========================================================

FREERUNNING PARCOURS  GEPLAATST

Op het grasveld hoek Kastanjelaan / Kwekersweg is in december het freerunning – parcours geplaatst. Het parcours is tot stand gekomen door een actieve inzet van buurtvereniging Holthörn en is tevens onderdeel van het Visieplan Uithuizermeeden 2025. De plannen voor een dergelijk plan dateren van de dorpsinformatieavonden uit 2016 en 2017.

Het parcours is nog niet helemaal compleet. In het voorjaar van 2019 zal e.e.a worden afgebouwd en zal de officiële opening plaatsvinden.

============================================================

SPORTCENTRUM ”DE OUDE FABRIEK” GEOPEND.

Vrijdagmiddagmiddag, 19 oktober 2018, na bijna 3 jaar voorbereiding is sportcentrum “De Oude Fabriek” in Uithuizermeeden geopend. Een knap staaltje werk van 2 jonge ondernemers die het aandurfden om ‘tegen de stroom in’ te ondernemen. Resultaat; een modern sportcentrum inclusief diverse leszalen en een ruimte voor fysiotherapie, dit alles onder één dak.

Stichting Meij-Invest heeft gedurende de afgelopen jaren zich ingezet om de plannen van de jonge ondernemers Gideon Kamminga en Robert de Vries om te zetten naar werkelijkheid. Het bleek een lange weg te zijn met diverse opstakels en onvoorziene omstandigheden die uiteindelijk met goed resultaat genomen konden worden.

Voor Uithuizermeeden weer een mooi project die wij als Meij-Invest kunnen afsluiten. Het project ‘Herontwikkeling AMI locatie’ zal ook de komende jaren in beeld blijven vanwege verder planontwikkeling aan de Willem de Merodélaan.

Na de openingstoespraak volgde op officiële openingshandeling; het doorknippen van het lint!. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie.

===============================================================

DOCUMENTAIRE  “DYNAMIEK AAN HET LINT” ONLINE.

Dorpen in de gemeente Eemsmond kampen met meerdere uitdagingen. Krimp, aardbevingen, jongeren die wegtrekken en voorzieningen die onder druk staan. Logisch dat de gemeente Eemsmond er de laatste jaren veel tijd, geld en energie in heeft gestoken om te zorgen dat de mooie dorpen ook in de toekomst leuk en prettig zijn om in te wonen.

De gemeente heeft daarbij intensief samen gewerkt met allerlei clubs in de dorpen. Denk aan inwoners, jongerenclubs, ouderenclubs, dorpsbelangen, zorgprofessionals en scholen. Het resultaat is dat er nu visies en haalbare agenda’s van en voor de dorpen liggen. En de gemeente Eemsmond kan in de laatste dagen van haar bestaan nog twee mooie projecten aftrappen. In Uithuizermeeden krijgt het lint een facelift. In deze film vertellen betrokkenen je er meer over….

Klik op onderstaande link voor het bekijken van de documentaire.

https://youtu.be/BZCD9o4Nt0s

===============================================================

OPENING ‘MAMINET’ DOOR WETHOUDER

Zaterdag 1 september heeft wethouder Harold Bouwman de officiële opening verricht van het nieuwe tijdelijke onderkomen van kinderdagverblijf Maminet. Voorheen was Maminet gevestigd aan de Lange Drift maar men zocht al geruime tijd naar een nieuw en grotere locatie in het dorp. Maminet is nu gevestigd in de showroom van de voormalige AMI meubelfabriek. Op deze locatie kan men maximaal onderdak bieden aan 16 kinderen. Naar verwachting zal men over circa 2 jaar intrede nemen in de definitieve locatie aan de Willem de Merodélaan alwaar men dan maximaal 32 kinderen kan plaatsen. Het pand aan de Hoofdstraat zal dan plaats maken voor moderne appartementen.

De plannen zijn onderdeel van de Gebiedsagenda Uithuizermeeden en “Dynamiek aan het Lint” en zijn ontwikkeld door Stichting Meij-Invest.

Wethouder Harold Bouwman spreekt de aanwezigen toe.

==================================================================

BOUWBORD ‘HERONTWIKKELING VOORMALIG AMI LOCATIE’ GEPLAATST

De bouwactiviteiten rondom de herontwikkeling van de voormalige AMI locatie zijn in volle gang. Aan de voorzijde, in de oude showroom, zal kinderdagverblijf Maminet zich tijdelijk vestigen. In één van de grote productiehallen en atelier is men druk bezig om de ruimten om te bouwen naar een modern sportcentrum.

=========================================================

“DYNAMIEK AAN HET LINT”, 1.2 MILJOEN INVESTERING CENTRUM UITHUIZERMEEDEN

Op 12 juli jl. heeft de Gemeenteraad van de gemeente Eemsmond ingestemd om, naast het al eerder toegekend bedrag van €300.000,00 door de Provincie, ook hetzelfde bedrag beschikbaar te stellen uit de Reserve Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta ten behoeve van de Subsidieregeling Transitiefonds voor transitie centrale zone Uithuizermeeden.

Het project “Dynamiek aan het Lint” is een uitvloeisel van het eerder dit jaar gepresenteerde “Gebiedsagenda Uithuizermeeden” waarin de toekomstige onderdelen als scholen, zorg, woningen (incl. ouderenwoningen) en cultuur zijn vastgesteld. Eén van deze projecten betreft het project langs ‘de centrale zone van het centrum’.  Om leegstand en verpaupering van panden tegen te gaan zal in overleg met de eigenaren een plan van aanpak worden opgesteld. De hoogte van het subsidiebedrag bedraagt maximaal 50% van de totale transitiekosten. In totaal zal ‘aan het lint’ de komende 2 jaar voor circa 1.2 miljoen geïnvesteerd worden.

De projecten worden begeleid door Henk Boldewijn die namens de Gemeente Eemsmond is aangesteld voor verdere uitwerking van de plannen. Stichting Meij-Invest en Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden zijn Projecthouder.

De plannen zijn een voortvloeisel van het opgestelde Visieplan Uithuizermeeden 2025.

Foto: Google 

================================================================

KINDERDAGVERBLIJF MAMINET VERHUIST NAAR VOORMALIGE AMI LOCATIE

De volgende nieuwe bewoner van de voormalige AMI locatie is Kinderdagverblijf Maminet uit Uithuizermeeden. Op 1 september verhuist Maminet van de huidige locatie aan de Lange Drift naar de voormalige showroom van AMI en vestigt zich tijdelijk aan de Hoofdstraat. Op deze tijdelijke locatie kan het bedrijf zich verder uitbreiden en ontwikkelen. Maminet was al geruime tijd op zoek naar een geschikte uitbreidingslocatie. Stichting Meij-Invest heeft zich ingezet om de mogelijkheden te koppelen aan de “Gebiedsagenda Uithuizermeeden”  en het project “Dynamiek aan het Lint”.

Naar verwachting zal de nieuwe locatie op 1 september in gebruikt worden genomen.

Kinderdagverblijf Maminet vestigt zich als 2de nieuwe bewoner op de voormalige AMI locatie.

===============================================================

TWEEDE FASE HERONTWIKKELING ORANJEBUURT IN 2019 VAN START

In 2019 start Woningstichting Wierden & Borgen met de bouw van 5  ‘2 onder 1 kap woningen’ aan de Wilhelminastraat als onderdeel van het buurtvernieuwingsplan Oranjebuurt. Dit project maakt onderdeel uit van het ‘Visieplan Uithuizermeeden 2025’ en van de “Gebiedsagenda Uithuizermeeden”. Projecthouders zijn Stichting Meij-Invest en Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden. De Oranjebuurt zal in 5 fasen herontwikkeld worden

De plannen zijn in het voorjaar van 2018 gepresenteerd aan de omwonenden middels een inloopbijeenkomst. Onderstaande afbeeldingen geven alvast een mooie indruk van het project.

(bron: www.wierden&borgen.nl)

Impressie herontwikkeling fase 2: Wilhelminastaat / Parkzijde


Impressie van de woningen aan de Wilhelminastraat.


Impressie van de woningen parkzijde.


Plattegrond nieuwe situatie.

 

=============================================================

NIEUW MODERN SPORTCENTRUM IN UITHUIZERMEEDEN

Eén van de hallen van de voormalige meubelindustrie AMI wordt omgetoverd tot een moderne fitnesscentrum met de naam ‘De Oude Fabriek’. De initiatiefnemers Gideon Kamminga en Robert de Vries berichten dit onlangs op Facebook. De opening staat gepland voor eind 2018.

De plannen voor een modern fitnesscentrum in Uithuizermeeden zijn ruim 2 jaar geleden gestart. In het kader van de “Gebiedsagenda Uithuizermeeden” (onderdeel van van het Visieplan Uithuizermeeden 2025) heeft Stichting Meij-Invest zich intensief ingezet om het project AMI te herontwikkelen. Het sportcentrum is dan ook de 1ste fase van dit project. De fasen 2 en 3 zijn nog in ontwikkeling en we verwachten hierover medio dit jaar meer informatie te kunnen geven. 

Afbeelding: Impressie van een sportschool in een industriële omgeving.

===============================================================

UITHUIZERMEEDEN IN 2030 ENERGIE NEUTRAAL ?

Wat zijn de mogelijkheden om een dorp energieneutraal te maken? Dat was het thema die de adviseurs van Stichting Meij-Invest in Uithuizermeeden woensdagavond 31 januari jl. in zaal Coralie voorlegden aan de Groninger Energie Koepel (GrEK). Nu de aardgaskraan langzaam dicht wordt gedraaid is het niet meer de vraag of maar meer wanneer de huishoudens overgaan op nieuwe energiemogelijkheden. Een heel dorp energieneutraal te maken lijkt bijna een onhaalbare taak, maar gezien de toekomstige nieuwbouwactiviteiten is het noodzakelijk direct te starten met energieneutrale woningen. De avond stond dan ook vooral in het teken of het mogelijk is om in Uithuizermeeden een energiecoörperatie op te richten waarmee direct een aanzet wordt gegeven om te starten, zodat anderen kunnen aansluiten. Een energiecoörperatie kan stroom opwekken door zonnecollectoren te leggen op bestaande daken en-of middels één of meerdere kleine windmolen(s).

In de regio is veel belangstelling voor het gezamenlijk investeren in duurzame energie. In enkele dorpen op het Hogeland is men reeds gestart in een ‘postcoderoosregeling’ die voort vloeit uit het Energieakkoord 2013. Met deze regeling krijgen leden van een coöperatie een energiebelastingkorting op zijn of haar energienota voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit. Reden genoeg dus om de opwekking van lokale en duurzame energie te stimuleren.

Stichting Meij-Invest zet zich in om de leefbaarheid in het dorp Uithuizermeeden op niveau te houden en werkt daarin samen met diverse instanties en externe adviseurs. Deze informatieavond mag dan ook gezien worden als een eerste oriënterende fase. Na afloop van de avond was iedereen er wel van overtuigd dat vervolgstappen gezet moeten worden.

ERic Bakker van het GrEK (Groninger Energie Koepel) geeft uitleg aan de adviseurs hoe een dorp energie neutraal te maken.

=================================================================

INWONERS KRIJGEN UPDATE PLANNEN UITHUIZERMEEDEN

Op dinsdagavond 21 november jl. werden de inwoners van Uithuizermeeden weer ingelicht over de status van de 29 projecten die in het ‘Visieplan Uithuizermeeden 2025’ zijn opgesteld. Namens de gemeente Eemsmond sprak wethouder Sienot de aanwezigen toe. “Er is al veel werk verzet en achter de schermen wordt hard gewerkt aan de plannen”. De bewonersavond was de 4de in rij om de inwoners te informeren en actief te betrekken bij de diverse projecten.

Presentatie was in handen van Gerrit Verstraete en Jasper Spijk.

Wethouder Sienot geeft uitleg aan de aanwezigen met betrekking tot de plannen voor Uithuizermeeden

Hieronder een korte samenvatting van de projecten:


Project 1.1 Het voormalige gemeentehuis

Stichting Dorpsbelangen bericht dat binnenkort beide schilderijen van Hoitink weer te zien zijn in de oude Raadszaal van het voormalige gemeentehuis. Sinds de sluiting van het gemeentehuis in 1978 is één van de grote schilderijen overgebracht naar zorgcentrum De Mieden. De schilderijen zijn eigendom van de Gemeente Eemsmond maar worden in bruikleen gegeven. De Mieden krijgt, als ‘vergoeding’ voor beide schilderijen een passende replica.

R. Hoiting (1928). Op het schilderij zien we een ploegspan op een akker nabij de Hervormde Kerk . Het is een voorjaarstafereel dat zich afspeelt nabij het oude centrum van Uithuizermeeden. Dit schilderij verhuist van De Mieden terug naar zijn oorspronkelijke plaats tegenover het andere schilderij.


R. Hoiting (1928). Dit schilderij hangt al sinds 1928 in de voormalige Raadszaal. Hier zien we een oogsttafereel nabij het nieuwe centrum van Uithuizermeeden. Op de voorgrond zien we arbeiders rustend in de korenschoven.

Project 2.1 Buurtvernieuwing Oranjebuurt

Projecthouders St. Meij-Invest en St. Dorpsbelangen werken samen met de Gemeente Eemsmond en de woningbouwcorporaties aan dit project. Vanwege de complexiteit heeft de gemeente een beroep gedaan op externe adviseurs. Zo heeft bureau KUUB uit Groningen in het voorjaar van 2017 een 2-tal brainstormsessies gehouden waarbij diverse instanties en partijen aanwezig waren, waaronder                  ’t Gerack, woningbouwcorporaties Marenland en Wierden & Borgen, St. Dorpsbelangen, St. Meij-Invest, Gemeente Eemsmond en externe adviseurs. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een nieuw rapport dat de naam “Gebiedsagenda Uithuizermeeden” heeft gekregen. In dit rapport zijn de gemaakte voorstellen en invullingen met betrekking tot zorg, wonen, cultuur en onderwijs in Uithuizermeeden vastgesteld. Het rapport zal naar verwachting medio januari aan de Gemeenteraad worden voorgelegd.

Op maandagavond 20 november 2017 kwamen de bestuursleden van St. Dorpsbelangen, de bestuursleden en adviseurs van St. Meij-Invest en de beleidsmedewerkers van de Gemeente Eemsmond bijeen in de oude Raadszaal van het voormalige gemeentehuis van Uithuizermeeden om het concept “Gebiedsagenda” te bespreken.

Project 2.3 Vijver Oranjebuurt

Dit jaar is een team begonnen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de vijver in de Oranjebuurt een upgrading te geven zoals door de inwoners, op de dorpsavonden, is voorgesteld.

De Oranjbuurtvijver (Kolkje) in de jaren ’70 van de vorige eeuw.

Project 2.4  Speelplek Kastanjelaan

Dit project wordt uitgevoerd door buurtvereniging Holthörn in samenwerking met buurtvereniging Tjariet. Het bestuur van Holthörn bericht dat de voorbereidingen volgens schema verlopen en dat het de bedoeling is om in 2018, op de hoek Kastanjelaan / Kwekersweg, een zgn. Freerunning baan te realiseren voor de jongeren. Freerunning is momenteel één van de snelst groeiende sporten. Door middel van rennen, springen, hangen en klimmen baant de freerunner zich een weg over het parcours.

Voorbeeld van een Freerunning parcours.


De locatie van de nieuwe Freerunning baan op de hoek Kastanjelaan / Kwekersweg.

Project 3.2  Schapendrift

Een toeristische route creëren tussen de Mariakerk en de Noordkaap op de dijk. Dat was de inzet van IVN Noord Groningen. Ondertussen is het project bijna voltooid. De route start bij de Mariakerk alwaar eerder dit jaar een nieuw publicatiebord werd geplaatst door Stichting Blik op Uithuizermeeden. (zie foto). Het pad loopt vervolgens  langs de Rensumaborg naar de herstelde Wytsemakooi (eendenkooi) aan de Meneersweg. Eindpunt van de ‘drift’ is de Noordkaap op de dijk boven Uithuizermeeden. Initiatiefnemer Bennie Kamminga gaf verder uitleg over de restauratie van de eendenkooi en berichtte dat de kooi opengesteld is voor het publiek (m.u.v. het broedseizoen)

In het voorjaar van 2017 werd bij de Mariakerk het informatiepaneel onthuld met uitleg van onder meer ‘het oude centrum van Uithuizermeeden’.

Project 4.1 Bewegingstuin nabij De Mieden

In de afgelopen maanden is nabij Zorgcentrum De Mieden een prachtige beweegtuin aangelegd. Initiatiefneemster is Truus van Houten die het plan verder heeft uitgewerkt met medewerkers van De Mieden en St. Dorpsbelangen. Vanwege natte weersomstandigheden zal de beweegtuin pas in het voorjaar van 2018 worden geopend. In het vroege voorjaar zal eerst een passende grasmat worden aangelegd.

De beweegtuin in januari 2018.

Project 4. 2 Gezondheidscentrum 

Een wens van de inwoners om toekomstige gezondheidszorg in het dorp te behouden zal verder worden uitgewerkt.

Project 4.3 Wonen voor ouderen

In combinatie met project 2.1 (Oranjebuurt) is ook dit onderdeel opgenomen in het ‘Gebiedsplan Uithuizermeeden’. Naar verwachting zullen medio 2018 de eerste plannen gepresenteerd kunnen worden.

Project 5.1 Beeldkwaliteit Hoofdstraat

In het eerder genoemde ‘Concept Gebiedsplan Uithuizermeeden’ is voorgesteld om het beeldkwaliteit van de Hoofdstraat sterk te verbeteren. Daarvoor is er bij de Provincie Groningen subsidie aangevraagd vanuit het Leefbaarheidsfonds. Aan de  Hoofdstraat in Uithuizermeeden staan veel lege winkel- en bedrijfspanden die de ‘levensader’ een desolate indruk geven. St. Meij-Invest is bezig met ontwikkeling en werkt hiermee samen met de gemeente Eemsmond, externe adviseurs en ontwikkelaars. Onlangs berichtte de Provincie dat men vanuit het Leefbaarheidsfonds €300.000,00 ter beschikking zal stellen voor deze projecten. Naar verwachting zullen nu ook andere subsidieverstrekkers een positieve reactie geven, zodat de plannen verder uitgerold kunnen worden.

Project 5.3 Aanpak Stationsgebied

Goed nieuws is er ook te melden met betrekking tot dit project. De eigenaar van het perceel heeft toestemming gegeven om te starten met planontwikkeling. Daarmee is direct een belangrijke stap gezet om het terrein een prachtige invulling te geven. Er zijn ideeën en voorstellen van inwoners. Een speciale groep zal zich verder verdiepen in de mogelijkheden en zal de huidige gebruikers van het terrein bij de invulling betrekken.

Het voormalige rangeerterrein aan de Stationsstraat. ‘Groen’ licht voor verdere planontwikkeling!


Een beeld van de stationsstraat. Links de ‘spoorwerkschuur’. Komt er een replica in de nieuwe plannen?

Project 6.3  Veilige schoolroute

Met de bouw van de nieuwe Dr. Damschool nabij de huidige Brede School zal er tevens aandacht worden geschonken aan een veilige schoolroute nabij deze locatie.

In 2019 zal het pad (voetpad / fietspad) tussen het stationsgebied en het hertenkamp worden aangepakt zoals vastgesteld in het ‘Fietspadenplan’ van de gemeente Eemsmond. Het verbreden van dit (smalle) pad is een wens van veel inwoners van Uithuizermeeden om een veilige alternatieve fietsroute te creëren voor de Hoofdstraat.

Pad tussen het station en hertenkamp. Volgens het ‘Fietspadenplan’ van de gemeente Eemsmond zal deze in 2019 worden aangepakt.

Project 7.   Economie en werkgelegenheid

Binnenkort wordt het onderdeel ‘snel internet’ (7.2) verder besproken en uitgewerkt.

 

===============================================================

RAADSLEDEN EN WETHOUDERS BMWE GEMEENTEN KRIJGEN PRESENTATIE VAN DE PROJECTGROEP VISIEPLAN

Afgelopen zaterdag, 16 september, waren de raden van de BMWE gemeente op raadsexcursie. Naast een bezoek aan Bedum, Onderdendam en de Eemshaven stond er ook een bezoek aan Uithuizermeeden op het programma. In de Mariakerk werd het gezelschap ontvangen door een aantal leden van de projectgroep ‘Dorpsvisie Uithuizermeeden 2025’ en werd de ‘Dorpsvisie Uithuizermeeden’ gepresenteerd door de heer G. Verstraete, de voorzitter van de projectgroep. De presentatie gaf in vogelvlucht aan hoe het een en ander is ontstaan en dat er tijdens de drie gehouden dorpsavonden een fantastische oogst aan mogelijke projecten is verzameld. Al deze projecten zijn verzameld in het ‘projectenboek’. Vervolgens werden de raden geïnformeerd over de vorderingen van de diverse projecten en welke projecten inmiddels zijn gerealiseerd. De reacties waren zeer positief en men vond het geweldig hoe enthousiast mensen in Uithuizermeeden nadenken over de toekomst van hun dorp. Niet afwachten wat er gaat gebeuren maar samen de schouders eronder omdat niets doen geen optie is.  

=============================================================

MANIFEST “NOORD GRONINGEN LEEFT” ONDERTEKEND

In de Petrus & Pauluskerk in Usquert is op 6 juli jl., door 39 bestuurders van organisaties in Noord Groningen, het manifest ‘Noord Groningen Leeft’ ondertekend. Gemeenten, corporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, detailhandel en scholen hebben in dit manifest krachtige afspraken gemaakt.

In de afgelopen 5 jaar is er al veel bereikt in Uithuizermeeden, zijn plannen verder uitgewerkt en wordt op dit moment gewerkt aan de plannen die in de komen 5 jaar worden uitgevoerd. De plannen voor Uithuizermeeden zijn een vervolg op de Visieplan Uithuizermeeden 2025 en voldoen aan de nieuwe koers vastgesteld in het nieuwe manifest ‘Noord Groningen Leeft.’ Hierin zijn 5 kernopgaven opgesteld waarbij de eerder genoemde partijen gaan samenwerken.

 1. Sociale vitaliteit en het werken aan lokale doelen.
 2. Nieuwe kansen voor kinderen.
 3. Van zorgstructuur naar zorgprestatie.
 4. Het wonen van de toekomst.
 5. Krachtige kernen.
Noord Groningen Leeft presentatie UsquertNationaal Coördinator Groningen Hans Alders ondertekend het manifest. 
Op de rug gezien wethouder Harrie Sienot van de Gemeente Eemsmond. 
(foto: Eemsbode)

Bij de presentatie van de plannen ook aandacht voor Uithuizermeeden waar Meijsters zelf de toekomst voor hun eigen dorp verwoord hebben in een Visieplan Uithuizermeeden 2025.

Meijster in actie voor eigen dorpHet manifest is te downloaden via onderstaande link:

https://www.meij-invest.nl/wp-content/uploads/2013/01/14.Bijlage-1.170120_WLP2_aangepaste-definitieve-versie_lowres-Versie-incl.-De-Marne.compressed.pdf

=============================================================

ENQUETE NAAR MODERN SPORTCENTRUM EEMSMOND

Op verzoek van de initiatiefnemers / onderzoekers “Sportcentrum Eemsmond” kunt u meehelpen naar de noodzaak en behoefte voor een modern sportcentrum in onze gemeente.

Deze enquête is bedoeld om te meten in hoeverre er behoefte is aan een modern sportcentrum in de gemeente Eemsmond. Daarnaast willen we inzicht krijgen welk aanbod en wat voor abonnementen er gewenst zijn. Door het invullen van deze 5-10 minuten durende enquête, helpt u om de beste resultaten te behalen.

Klik op onderstaande link voor start enquete.

 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3zNoEOO8TnPA09DtAmGvcrTdTysIH281PHLg3Z384HjsFRw/viewform

============================================================

PRESENTATIE PROJECTGROEP VISIEPLAN AAN CDA BMWE

Uithuizermeeden 23 juni 2017: In de oude Raadszaal van het voormalig gemeentehuis in Uithuizermeeden hebben de raadsleden en wethouders van het CDA BMWE (Bedum-de Marne-Winsum-Eemsmond) zich laten voorlichten over de totstandkoming van het Visieplan Uithuizermeeden 2025. Voorzitter Gerrit Verstraete gaf uitleg vanaf de start in 2012 om via 2017 te werken naar 2025. Wat hebben we tot nu toe bereikt en waar zijn we nu mee bezig? Er is heel veel werk verzet wat veelal niet direct zichtbaar is ‘boven het maaiveld’. De aanwezigen uit de andere gemeenten konden zich in het beeld van Uithuizermeeden vinden omdat dit ook in hun eigen gemeente herkenbaar is. Na afloop kon geconcludeerd worden dat het een geslaagde bijeenkomst is geweest om andere gemeenten nu al op de hoogte te brengen van de plannen voor Uithuizermeeden, zodat ook na de herindeling van 2019 de plannen verder uitgevoerd kunnen worden.

20170623_133832 VV

=============================================================

RAAD EEMSMOND STEMT IN MET PLANNEN UITHUIZERMEEDEN

De gemeenteraad van de gemeente Eemsmond heeft het procesplan behorende bij de opgestelde Visieplan Uithuizermeeden 2025 op donderdagavond 16 jl. vastgesteld. Daarmee is een volgende stap gezet om de projecten in het visieplan verder uit te voeren. Alle raden stemden voor het besluit. Een kritische kanttekening was er vanuit de fractie van de SP die vraagtekens zette bij de financiële kant; “Blijft er ook nog geld over voor de andere dorpen”.

“Droom groot en denk mee aan de inrichting van de nieuwe gemeente. Uithuizermeeden loopt hierop al vooruit door reeds in 2015 te starten naar een visie voor het dorp. Veiligheid, leefbaarheid en wonen voor jong en oud,” aldus mevr. Dost van het CDA en “niets doen is geen optie en als wij het niet doen, wie dan wel. Een belangrijke volgende stap op het visieplan is het uitvoeringsplan. Het procesplan geeft een duidelijke inzicht in uitvoering en verantwoordelijkheden van het gehele proces”.

Mevr. Groenewold (PvdA): “Wij willen de inwoners en organisaties complementeren voor deze nieuwe visie. Invulling en keuzes overlaten aan de inwoners zelf. Tevens hopen wij dat het toekomstige college deze initiatieven zal ondersteunen.”

“Grote waardering voor de voortvarendheid voor de plannen en doorzettingsvermogen van Uithuizermeeden” en “Dynamiek voor Meijsters als voorbeeld voor anderen”, aldus dhr. Rozema (ChristenUnie).

Wethouder Sienot reageert aansluitend “deze visie staat als een huis maar niet alles is één, twee, drie te realiseren”. Voor 2017 en 2018 zal de gemeente jaarlijks een bedrag van 25 duizend ter beschikking stellen. “Inwoners hebben vooral zelf een plan neer gelegd. Heel veel dingen moeten verder nog uitgezocht worden. Wat past en wat kan”.

Harrie SienotWethouder Sienot spreekt de aanwezige raadsleden toe en geeft nader uitleg m.b.t. het Visie-en Procesplan Uithuizermeeden. 

==================================================================

NIEUWE BLOEMENWINKEL MEIJ STYLE  IN VOORMALIGE DROGISTRIJ

Op vrijdag 10 maart jl. opende in de voormalige drogisterij aan de Hoofdstraat de nieuwe  bloemenspeciaalzaak “Meij Style”.  Deze nieuwe winkel mag dan ook gezien worden als een aanwinst voor het dorp en regio. Niet alleen voor bloemen maar ook voor diverse woonaccessoires kan men er terecht. Haar zoektocht naar een geschikte locatie, om haar droom te verwezenlijken, was niet makkelijk. Ondanks meerdere geschikte locaties in het centrum van het dorp lukte het haar niet om tot overeenstemming te komen met de eigenaren om winkelruimte te huren. Op de locatie van de voormalige drogisterij ruste tot voor kort een ‘woonbestemming’. Mede door inzet van Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2025 (in deze Stichting Meij-Invest en de Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord) lukte het om de bestemming te wijziging naar ‘detailhandel’. Met de invulling van weer een leeg pand is een volgende stap gezet van één van de projecten uit het Visieplan, het (her)inrichten van leegstaande winkelpanden.

Opening 10032017 bloemenwinkel VVDe voormalige drogisterij vanaf 10 maart 2017 bloemenspeciaalzaak “MeijStyle”

==================================================================

SLOOP NAOORLOGSE WONINGEN ORANJEBUURT

In de Oranjebuurt is woningbouwvereniging Wierden en Borgen begonnen met de sloop van woningen aan de Kon. Wilhelminastraat en Pr. Beatrixstraat. Hiermee is fase 2 gestart. Eerder al kreeg de Kon. Julianastraat een upgrading door sloop en door realisatie van moderne 2 onder 1 kap woningen.

De plannen in de Oranjebuurt maken onderdeel uit van het in dit jaar opgestelde visieplan. De ‘Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2025’ is blij met de plannen van Wierden & Borgen. De vrijgekomen locaties van de 13 woningen aan de Kon. Wilhelminastraat en de 3 woningen aan de Pr. Beatrixstraat zullen uiteraard weer een passende invulling krijgen.

De projectgroep is in gesprek met gemeente en Wierden & Borgen om een passende invulling te krijgen. Naar verwachting zullen de plannen in het voorjaar van 2017 gereed zijn.

DSC_0189 VV

DSC_0197 VV

DSC_0200 VVBovenstaande foto’s: December 2017: Fase 2 start. 16 woningen gesloopt….!

=================================================================

ROMMELMARKT CHEQUE VOOR MEIJ-INVEST

Zaterdagmiddag 1 oktober jl. heeft de uitreiking van de jaarlijkse rommelmarktcheques weer plaatsgevonden. Op het feestterrein van “Op Meij te kiek, stoom en antiek” werden de cheques uitgereikt door bestuurslid Jan Willem Dijksterhuis aan Dick Hendriks (St. OTTO) en Jasper Spijk (St. Meij-Invest). Beide cheques vertegenwoordigen een bedrag van €1500,00

Meij-Invest is zeer ingenomen met deze toekenning. Het bedrag zal zeker weer gebruikt worden vóór en dóór de inwoners om het dorp verder te ontwikkelen.

DSC_0028 VV Uitreiking 2

Foto: (vlnr) Jan Willem Dijksterhuis (rommelmarktcomm.) Dick Hendriks (St. OTTO) en Jasper Spijk (St. Meij-Invest).

==================================================================

PROJECTGROEP VISIEPLAN OP BEDRIJVENBEURS EEMSMONDWEEK

Veel inwoners van Uithuizermeeden hebben tijdens de ‘Bedrijvenbeurs’ een bezoek gebracht aan de stand van de Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden.  Bezoekers konden vragen stellen naar status Visieplan, informeren naar projecten en konden ook zelf ideeën aandragen. De aanwezige leden van de projectgroep konden op veel vragen een antwoord geven en kijken dan ook tevreden terug op een geslaagde beurs.

Foto Projectgroep tijdens beurs Eemsmondweek 2016

Gera Douma als lid van de projectgroep Visieplan Uithuizermeeden poseert in de stand.

==========================================================

“WAT  DORP ZELF KAN, LAAT MEIJ NIET AAN ANDEREN OVER”

een artikel van Erik van der Veen, verslaggever van het Dagblad van het Noorden.

Harrie Tiekstra (links) en Jasper Spijk in het voormalige gemeentehuis van Uithuizermeeden.

Harrie Tiekstra (rechts) en Jasper Spijk in het voormalige gemeentehuis van Uithuizermeeden.

ZOMERSERIE 2016

Op de koffie…..in Uithuizermeeden. Verslaggevers van deze krant komen graag bij u op de koffie. Praat ons bij over zaken waar u trots op bent of zich zorgen maakt. Vandaag: Uithuizermeeden

Lees het artikel door op onderstaan link te klikken:

 DvhN-OpdeKoffie-aug2016-Uithuizermeeden ================================================================= UITZENDBUREAU ‘SNEL’ IN VOORMALIG PAND MARENLAND In het voormalig pand van Woongroep Marenland is sinds kort Uitzendbureau Snel gevestigd. Op vrijdag 27 mei jl. was er een feestelijke opening waarbij veel klanten en dorpsbewoners aanwezig waren. Uitzendbureau Snel begon in een woning in Oldenzijl maar groeide daar zo snel dat het team op zoek moest naar een nieuw en groter onderkomen. Vanuit het nieuwe onderkomen, direct gelegen in het centrum van het dorp, kan men de klanten op een professionele wijze ontvangen.20160527_164059[1]============================================================ DORPSVISIEKRANT ONLINE Klik op het Menu “DORPSVISIE” voor downloaden van het volledige projectenboek. ============================================================= VISIEKRANT AANGEBODEN AAN HET COLLEGE VAN B & W EEMSMOND

In de raadzaal van het gemeentehuis van de gemeente Eemsmond is dinsdagmorgen 5 april de “Visiekrant Uithuizermeeden 2025” aangeboden aan het College van Burgemeester en Wethouders. Burgemeester Van Beek ontving het eerste exemplaar uit handen van Harrie Tiekstra namens de “Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden”.  “Er broedt iets….”, zo vertelde Tiekstra de aanwezigen. “En als je het de tijd geeft dan komt er iets moois uit”. Hij vergeleek het gehele proces dat nodig was om het visieplan op te stellen dan ook als ‘een broedende kip die je niet moet storen”.
Doeltreffender kon het dan ook niet worden verteld. Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden, samengesteld uit leden van Stichting Dorpsbelangen, Stichting Meij-Invest en Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord (OVEN) hebben, in nauwe samenwerking met de gemeente Eemsmond, stedenbouwkundigen Enno Zuidema en Dien Wiersma, ruim 9 maanden gewerkt aan het plan. Uiteraard hebben de inwoners van Uithuizermeeden hun ideeën en opmerkingen kunnen inbrengen in een drietal ‘bewonersavonden’.
 
Burgemeester Van Beek gaf in haar reactie, op het ontvangen van de eerste Visiekrant, dat dit wel een uniek moment is. Inwoners komen zelf met een eigen visie hoe ze hun dorp het liefst zien. “Een voorbeeld voor veel andere dorpen”.
 

(vLnR). Wethouder Harrie Sienot, Burgemeester mevr. Van Beek, Harrie Tiekstra (projectgroep), Henri de Weert (projectgroep), Jasper Spijk (projectgroep) en Cor Knol (projectgroep) DSC_0158 VV DSC_0160 VV De Visiekrant zal huis-aan-huis verspreidt worden in Uithuizermeeden. Tevens is deze te lezen in de etalage van Lunchroom Coralie. De projectenlijst is binnenkort via deze pagina te downloaden en via de website van Uithuizermeeden. (www.uithuizermeeden.nu) Informatie is te verkrijgen via: info@meij2025.nl

 
VISIEKRANT UITHUIZERMEEDEN 2025 AANGEBODEN AAN WETHOUDER SIENOT VAN DE GEMEENTE EEMSMOND

Ruim 9 maanden is er aan gewerkt door de leden van de “Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2025” aan het opstellen van een nieuwe visie voor Uithuizermeeden. Afgelopen woensdagavond, 2 maart, werd in dorpshuis Bommelhoes, tijdens de laatste bewonersavond, het eindresultaat overhandigd aan wethouder Harrie Sienot van de gemeente Eemsmond. Alle 29 projecten, die grotendeels door de inwoners van het dorp zijn aangedragen, staan uitgebreid vermeld in de Visiekrant. De toekomst van hun dorp houdt veel Meijsters bezig. Hoe houden we het dorp leefbaar onder invloed van leegstand, verpaupering en aardbevingsschade? Om hier een passend antwoordt op te vinden is er afgelopen najaar gestart met het maken van een dorpsvisie die het dorp aantrekkelijker en weerbaarder moeten maken. Het initiatief voor deze visie komt uit het dorp zelf. De ‘Stichting Dorpsbelangen’, Ondernemers Vereniging Eemsmond Noord, en ‘Stichting Meij-Invest’ zijn met ondersteuning van de gemeente Eemsmond en 2 stedenbouwkundigen intensief bezig geweest met dit plan. Leidend voor de dorpsvisie zijn de behoeftes en ideeën van de bewoners. In oktober en december 2015 is op 2 drukbezochte dorpsavonden allerlei input verzameld die nu gebundeld wordt in een groot aantal projecten. Het is uiteindelijk de bedoeling dat eind maart de Visiekrant huis-aan-huis in Uithuizermeeden verspreid zal worden. DSC_0104 licht VVVertegenwoordigers van Stichting Dorpsbelangen, Ondernemersvereniging Eemsmond Noord en Stichting Meij-Invest overhandigen de eerste Visiekrant Uithuizermeeden aan wethouder Sienot van de gemeente Eemsmond.   DSC_0113 VV DSC_0111 VVDSC_0096 VVDSC_0094 VVDSC_0090 VVDSC_0095 VV Foto boven: Thema: Oranjebuurt. Druk overleg  tussen bewoners en wooncoporaties Wierden & Borgen, Marenland en Woonzorg Nederland (De Mieden). ====================================================================  INWONERS UITHUIZERMEEDEN BEPALEN TOEKOMST DORP Woensdagavond 16 december jl. werd in dorpshuis Bommelhoes de 2de bewonersavond gehouden. De avond stond vooral in het teken om verder te praten over de thema’s en om concrete projecten te benoemen. Veel inwoners gaven ook nu weer gehoor aan de uitnodiging en plaatsten zich rondom tafels die in verschillende thema’s, afgebeeld op grote vellen papier, waren ingedeeld. Deze thema’s zijn:

 • Werken & economie
 • Toerisme, sport & recreatie
 • Dorpskern
 • Leefbaarheid
 • Wonen & huisvesting
 • Zorg & senioren

De aanwezigen werden namens de Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden welkom geheten door dhr. Luurtsema. Aansluitend was het mevr. Wiersma (Studio Dien Wiersma) die de resultaten van de eerste bewonersavond presenteerde.  Een enorme inbreng van ideeën, wensen en plannen die verdeeld zijn naar eerdergenoemde thema’s. Enkele voorbeelden:

 1. Etalages van leegstaande winkelpanden aankleden.
 2. Een bewegingstuin voor ouderen.
 3. Een gezondheidscentrum.
 4. De dorpsentrees aanpakken.
 5. Geen rondweg, maar wel aandacht aan veiligheid Hoofdstraat.
 6. Moderne seniorenwoningen (toekomstgericht) nabij centrum (Oranjebuurt)
 7. Sportvoorzieningen (IJsvereniging “De Meister Scheuvel / SV. de Heracliden)
 8. Herbestemming voormalig gemeentehuis (Roorda State)
 9. Kleinschalige industrieterrein nabij waterzuivering
 10. Meedstermaar: uitdiepen, verlengen en toerisme versterken
 11. Schapendrift
 12. Reconstructie stationsgebouw / oud papierinzameling
 13. Oranjebuurtvijver: podiumplek, rolstoelvriendelijke vissteiger  en het herplaatsen van de zeemeermin (replica)
 14. Passende industrieterrein voor kleinschalige industrie
 15. enz.

Stedenbouwkundige Zuidema gaf aansluitend uitleg hoe de volgende stap nu gezet moet worden. Het uitwerken van bovenstaande plannen naar haalbaarheid. Ruim een uur lang waren de aanwezigen druk in gesprek om de plannen te toetsen van idee naar haalbaarheid. Diverse ‘sub  projectgroepen’ ontstonden spontaan om e.e.a. verder uit te werken. In de komende periode worden de plannen door de Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden verder uitgewerkt. Op woensdag 2 maart is de laatste bewonersavond. Dan worden de concrete plannen nader besproken. Ook deze avond wordt gehouden in dorpshuis Bommelhoes. DSC_0025 VVDSC_0019 VV  DSC_0050 VV DSC_0018 VVDSC_0043 VV

============================================================== INTERNET VOOR BUITENGEBIED (OOK VOOR HET DORP?) Namens de Initiatiefgroep Glasvezel  Buitengebied een publicatie voor de bewoners van het buitengebied, de bewoners ten noorden van de dorpen Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Oudeschip. Deze groep is actief bezig om snelle glasvezelverbinding te realiseren en heeft daarbij de steun nodig van de bewoners van het buitengebied. Klik op onderstaande link voor meer informatie. Snel internet okt. 2015 Uiteraard zal de Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2020 dit onderwerp ook meenemen in de nieuw op te stellen visieplan. glasvezel-op-platteland ============================================================ EXTRA ‘DORPSVELLEN’ BEWONERSAVOND BESCHIKBAAR Bewonersavond gemist en toch wilt u nog graag ‘uw stem’ laten horen? Er zijn extra A3 formaat ‘dorpsvellen’  beschikbaar waarop u uw wensen en opmerkingen kunt vermelden. Deze zijn af te halen aan het adres Vlasakker 6. Graag zo spoedig mogelijk weer inleveren dan worden uw op- en aanmerking meegenomen door de ‘Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2020’ Downloaden kan natuurlijk ook. Klik op onderstaande link. handout A3 dorpsavond definitief Opnameblad klein ================================================================ GROTE OPKOMST  EERSTE BEWONERSAVOND NIEUWE DORPSVISIE DSC_0030 Veel inwoners van Uithuizermeeden hebben woensdagavond 14 oktober jl. gehoor gegeven aan de uitnodiging van Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden 2020, om actief mee te denken aan een nieuw  toekomstbestendig Uithuizermeeden. In dorpshuis Bommelhoes mocht de heer Luurtsema namens de gemeente Eemsmond, een volle  zaal verwelkomen.  Uithuizermeeden heeft, net als andere dorpen in de regio, te maken met de gevolgen van krimp, vergrijzing, veranderende zorg, aardbevingen en de economische gevolgen hiervan. Leegstaande winkelpanden, verpaupering van beeldbepalende panden en voorzieningen die verdwijnen zijn belangrijke vraagstukken geworden die de inwoners dagelijks bezig houden. De afgelopen maanden heeft de projectgroep alle inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen, de jeugd en vele anderen geïnformeerd om mee te denken aan de toekomst van het dorp. Stedenbouwkundige Zuidema gaf uitleg aan de aanwezigen hoe het tij gekeerd kan worden en hoe de huidige situatie ook weer nieuwe kansen en mogelijkheden  biedt.  Deze avond  mag dan ook gezien worden als een  belangrijke  eerste  stap. De  inwoners hadden de mogelijkheid om in groepsverband, met behulp van grote dorpsplattegronden, al hun wensen, ideeën en suggesties  aan te leveren. Deze worden meegenomen in een nieuw te ontwikkelen Visieplan Uithuizermeeden. Veel ouderen zien, vanwege de huidige veranderingen in de zorg, zorgcentrums verdwijnen en geven aan dat er nieuwe moderne zorgwoningen moeten komen met passende voorzieningen. Men ziet graag huisarts, tandarts en fysiotherapie gecentreerd worden in een toekomstbestendig gezondheidscentrum op het dorp.. Men wil graag op het dorp blijven wonen maar  is bang  om ‘gedwongen’ te moeten verhuizen naar elders. Ook aandacht  voor passende huisvesting voor  jongeren. Het is belangrijk om deze groep  te behouden voor het dorp. Ook moet de focus gericht worden op de economische factor. Uithuizermeeden kent veel kleine bedrijven die veelal verspreid door het dorp liggen. Mogelijkheden om te komen tot een passend ‘bedrijventerrein’ is wenselijk. Met betrekking tot  recreatie geven de inwoners aan dat hier nog volop mogelijkheden liggen.     Veel lege winkelpanden geven het dorp geen fraai aanzicht. Behoud van noodzakelijke voorzieningen is belangrijk. Herbestemming van lege panden is wenselijk. Het aanzien van diverse dorpsingangen laat echter te wensen over. Veel mensen vinden dan ook dat er verbeteringen mogelijk zijn om er een ‘visiteplaatje’ van het dorp van te maken. Veel ouderen geven aan dat diverse zitbankjes in park en langs fietspaden, door bezuinigingen, zijn verdwenen. Men pleit er dan ook voor deze te herplaatsen. Vrijwel alle aanwezigen waren het er over eens dat er geen rondweg rond Uithuizermeeden moet komen. Een rondweg mag dan ook gezien worden als een ernstige bedreiging voor de leefbaarheid van het dorp. Andere aandachtspunten, die tijdens een korte inventarisatie naar voren kwamen, was een snelle internet glasvezel verbinding, meer parkeerplaatsen bij de sportvelden, upgraden Oranjebuurt, Meedster Maar te gebruiken bij recreatie, het zwembad te overdekken en een passende herbestemming te vinden voor het voormalige gemeentehuis. Voor verenigingen, kerken en instanties is het belangrijk om nu in actie te komen om mogelijkheden, ideeën en suggesties nu bespreekbaar te maken. Indien de bevolkingskrimp zich de komende jaren verder zal ontwikkelen zal men de gevolgen hiervan merken.  Alle verzamelde informatie zal de komen weken worden uitgewerkt door de projectgroep en zal tijdens de 2de bewonersavond worden besproken. Deze zal worden gehouden op 16 december in dorpshuis Bommelhoes. Inwoners die niet op de eerste bewonersavond zijn geweest krijgen dan een nieuwe kans mee te denken aan een toekomstig Uithuizermeeden.  DSC_0034 VV DSC_0032 VV   ===================================================================== MEIJ-INVEST NU OOK MET EIGEN FACEBOOK Sinds kort heeft Stichting Meij-Invest een eigen Facebook pagina. Het allerlaatste nieuws met betrekking tot leefbaarheid, wonen en werken direct onder uw aandacht. Logo Facebook Klik op onderstaande link voor bezoeken Facebook pagina. https://www.facebook.com/meij.invest ================================================================== DE KONING IN GESPREK MET GEDUPEERDEN AARDBEVINGEN IN MARIAKERK UITHUIZERMEEDEN

De Koning, Commissaris Van den Berg, Burgemeester mevr. Van Beek, Burgemeester Rodenboog en afgevaardigden rondom de vergadertafel op het koor van de kerk.

De Koning, Commissaris Van den Berg, Burgemeester mevr. Van Beek, Burgemeester Rodenboog en afgevaardigden rondom de vergadertafel op het koor van de kerk

Zijne Majesteit de Koning heeft zaterdagmiddag 20 juni in de Mariakerk in Uithuizermeeden, gemeente Eemsmond, met inwoners uit de provincie Noordoost-Groningen gesproken over de aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning en over de toekomst van het gebied. De Koning kreeg ook een rondleiding door de Mariakerk die is gerestaureerd na eerder opgelopen storm- en aardbevingsschade. De Koning sprak met acht inwoners en vertegenwoordigers van organisaties als de Groninger Bodem Beweging en de stichting Oude Groninger Kerken over onder meer de stand van zaken in het gebied, de impact op het dagelijks leven en het versterken van woningen. Het was voor de derde keer dat de Koning een ontmoeting had met deze mensen. In 2014 sprak hij hen op 15 april in Middelstum en op 4 april 2013 was er een ontmoeting in Dorkwerd.   De Mariakerk in Uithuizermeeden is één van de gebouwen die schade heeft opgelopen door de aardbevingen in 2012 in de directe omgeving. De kerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw en staat onder meer bekend om het orgel ui 1785 van orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. De restauratiewerkzaamheden waren nodig vanwege een combinatie van de aardbevingsschade, stormschade en de benodigde restauratie van het orgel.  BRON: RVD, nr. 226   =============================================================== NIEUW TEAM MEIJ-INVEST VOOR HET EERST BIJEEN Stichting Meij-Invest is sinds kort verder uitgebreid met een 4-tal nieuwe leden. Op woensdag 25 maart jl. was er in zaal Coralie dan ook een eerste bijeenkomst waarbij alle leden aanwezig waren. De stichting bestaat dan ook uit een kernteam (7 personen) en een denktank (3 personen). Het kernteam bestaat voornamelijk uit specialisten die  beroepsmatig kennis hebben van bouwkunde en woningbouw en die ondersteund worden door enthousiaste ondernemers. De leden van de denktank hebben een eigen specialisatie waarbij gedacht kan worden aan recreatie & cultuur, zorg & welzijn en juridische zaken & fondsen. De denktankleden hebben een sterk adviserende functie richting het kernteam. Met deze nieuwe samenstelling hopen we m.b.t. de planvorming (Visieplan Uithuizermeeden) op veel fronten een goed beeld te krijgen m.b.t. mogelijkheden voor behoud van voorzieningen in het dorp.

Team van Stichting Meij-Invest 2015 (Kernteam + denktank). Met van links naar rechts:Gerrit Verstaete, Gera Douma, Jan Majoor,Johan Werkman, Elias Oomen,Jan Ite Lanting, Carin van de Wal, Cor Knol, Petra Meersma en Jasper Spijk

Team van Stichting Meij-Invest 2015 (kernteam + denktank). Met van links naar rechts:
Gerrit Verstraete, Gera Douma, Jan Majoor, Johan Werkman, Elias Oomen, Jan Ite Lanting, Carin van de Wal, Cor Knol, Petra Meersma en Jasper Spijk

VISIEPLAN UITHUIZERMEEDEN KAN VERDER ONTWIKKELD WORDEN”  Het College van B&W van de gemeente Eemsmond heeft onlangs ingestemd met het verzoek om financiële middelen ter beschikking te stellen voor het opstellen van een nieuw “Visieplan Uithuizermeeden”.  Een groot aantal leegstaande panden, waaronder veel voormalige detailhandelsvoorzieningen waarvan enkele in een zeer gebrekkige staat, geven een sterk negatieve invloed op de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van het dorp. Het plan is een volgende stap nadat Stichting Meij-Invest al in 2012 het eerste rapport aan de gemeente had overhandigd. In 2013 werd een aanvullend rapport, het ‘Locatierapport voor Visieplan Uithuizermeeden’ aan de gemeente overhandigd. Met een bijdrage van de Dialoogtafel (Loket ‘Groninger Leefbaarheid’) en de gemeente Eemsmond zal naar verwachting in het voorjaar vervolgstappen worden gezet. Uiteindelijk resultaat een Visieplan die gedragen wordt door het gehele dorp. Wij houden u, onder meer door publicaties op onze website, op de hoogte van de voortgang. logo_loket_web

Foto boven: de naoorlogse woningen aan de Koningin Julianastraat zijn in 2009 gesloopt om enkele jaren later plaats te maken voor nieuwbouw.   ======================================================================= VOOR VRAGEN EN SUGGESTIES ! Regelmatig krijgen de leden van Stichting Meij-Invest de vraag waar wij ons mee bezig houden en of er vorderingen zijn. Helaas kunnen wij niet altijd berichten met welke projecten wij bezig zijn en wat de vorderingen zijn. Uiteraard willen wij benadrukken dat wij ons doel, zoals omschreven in onze statuten, naleven. “Stichting Meij-Invest wil zich structureel gaan bezighouden met het ontwikkelen van plannen en voorzieningen welke de negatieve  gevolgen van bevolkingsafname in het centrumdorp Uithuizermeeden tegengaan”. Vragen, suggesties en opmerkingen kunt u ten allen tijde stellen aan één van de leden van de stichting. Dat geldt tevens voor verenigingen of andere instanties. ======================================================================= DEAL RAADSLEDEN BEZOEKEN UITHUIZERMEEDEN

DSC_0194 VV

DEAL raadsleden, wethouder, directies van Wooncorporaties en zorginstelling bijeen in de oude raadszaal in Uithuizermeeden

Oude tijden herleefden vrijdagmiddag 27 juni j.l. in Uithuizermeeden. In de “Oude Raadszaal” van het voormalige gemeentehuis in Uithuizermeeden kwamen bijna twintig raadsleden van de Deal gemeenten bijeen. Ook directies van wooncorporaties Marenland en Wierden & Borgen, alsmede zorginstelling ’t Gerack, behoorden bij het gemêleerde gezelschap. Wethouder dhr. H. Sienot en beleidsadviseur Wonen mevr. H. van Beek begeleiden de aanwezigen, die per touringcar van ‘opstapplaats’  Appingedam naar Uithuizermeeden reisden. Bij het voormalige gemeentehuis werd men welkom geheten door de heren Verstraete en Spijk van Stichting Meij-Invest.  De aanwezigen waren onder de indruk van het interieur van het gebouw. De sfeer van vroeger en de geschiedenis van het dorp is hier nog steeds zichtbaar aanwezig. In de “Oude Raadszaal” op de eerste verdieping kreeg men in het kort uitleg van de plannen die Stichting Meij-Invest, in samenwerking met de gemeente Eemsmond, wil uitwerken. Dat daarbij ook het voormalige gemeentehuis onderdeel is van één van de plannen stemt de aanwezigen tot tevredenheid. Het pand dat voor het dorp beeldbepalend is verdient op korte termijn een daadkrachtige plan van aanpak. De plannen van Meij-Invest zijn een uitvloeisel van hetgeen is vastgesteld in het “Woon-en Leefbaarheidsplan Eemsdelta 2012-2021”. Naast eerder opgesteld ‘Visierapport’ en ‘Uitvoeringsprogramma’  heeft Meij-Invest als vervolg hierop een ‘Projectenrapport’ (voorbode voor Masterplan) opgesteld voor centrumdorp Uithuizermeeden. Hierin worden diverse locaties omschreven die in aanmerking komen voor vernieuwing, het verbeteren van de kwaliteit van wonen en transformatie / herbestemming van leegstaande panden en locaties. Op dit moment geven leegstaande panden, veelal gelegen aan de Hoofdstraat, een negatieve uitstraling op de rest van het centrum. Hoe anders is het om e.e.a. met eigen ogen te aanschouwen hetgeen in de vele rapporten, die zijn geschreven met betrekking tot krimp, vergrijzing, aardbevingsgebied en daarbij behorende imagoschade, zelf met eigen ogen te aanschouwen.  Daarom werden de aanwezigen verzocht om na afloop van de bijeenkomst in het voormalige gemeentehuis weer in de bus te stappen voor een rondrit door Uithuizermeeden. Herbestemming van het voormalige pand “Marskramer” is één van de projecten van Meij-Invest. Nadat het pand leeg kwam te staan zijn, in samenwerking met de gemeente Eemsmond, plannen ontwikkeld en is een ‘panklaar’ concept overhandigd aan een investeerder. Nieuwe huurappartementen en een moderne lunchroom zijn onlangs gerealiseerd en passen in de plannen van het “Woon-en Leefbaarheidsplan Eemsdelta”  m.b.t. het versterken van het centrum. De aanwezigen in de bus krijgen uitleg over diverse projecten in het dorp. Het behoud van de meelfabriek, door inzet van een investeerdersgroep en daardoor behoud van werkgelegenheid, mag gezien worden als een positieve impuls voor dorp en regio. De bustocht gaat door de Oranjebuurt met veelal woningen gebouwd in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De woningen in de Oranjebuurt zijn onderdeel van een herstructureringsproject binnen het “Woon- en Leefbaarheidsplan”. De locatie van voorheen de Neutrale school aan de Burg. Bronsstraat zal tevens vermeld worden in het nieuwe Masterplan en zal door de gemeente Eemsmond in samenwerking met Woongroep Marenland verder worden ontwikkeld. Andere locaties die bezocht werden zijn veelal leegstaande panden aan de Hoofdstraat en de locatie Lijnbaan / Lange Drift waar op dit moment 13 levensloopbestendige woningen worden gebouwd. De busrit werd uiteindelijk afgesloten in de Torenbuurt alwaar men, nabij de locatie van voorheen Woltjer Wonen, een korte uitleg kreeg van een succesvol uitgevoerd programma van sloop en herstructurering. Ook bij de renovatie van de Mariakerk werd nog kort stilgestaan. De kerk staat geheel in de steigers voor herstel aardbevingsschade en noodzakelijk onderhoud. Medio 2015 zal deze dan ook weer in volle glorie prijken op het Hogeland. Na afloop kregen de aanwezigen het boekje “Blik op Uithuizermeeden” uitgereikt als dank voor de getoonde belangstelling en als reminder voor Uithuizermeeden.  DSC_0196cVV

============================================================

MEIJ-INVEST, IN DE VOETSPOREN VAN “STUDIEGROEP EEMSHAVEN” Met de Studiegroep Eemsmond wilden ze bereiken dat de utopie-gedachte over de Eemshaven werd omgezet in werkelijkheid. In de Studiegroep bijeenkomst moesten deskundigen en bovenal enthousiaste mensen deelnemen. In eerste aanleg waren dat naast de oprichters: Dirk Veenstra, Meindert Moorlach, Menko Ubbens en Rob Botsen uit Uithuizermeeden; Simon Gorter uit Roodeschool: J.Beuving, H.E.Gorter, Egbert Buurma, Henk Rubertus, Anton Scholma, Jacob Medendorp en Evert Ekema uit Uithuizen en G.K.J. Muller van Ingenieursbureau Dwars, Hederik en Verhey. De groep noemde zich bewust studiegroep en geen pressiegroep. Met goede argumenten moest het doel worden bereikt kunnen worden. Ook moest de groep zich status weten te verwerven. Hun plaats was duidelijk; intermediar, tussen de bevolking en de overheid in. Die bevolking moest zo goed mogelijk geïnformeerd worden over de kansen die een Eemshaven met zich mee zou brengen. De Studiegroep wist dat een breed gedragen collectieve bevolkingsgedachte zijn weerslag zou krijgen in politieke besluitvorming. Onwil en traineren moesten op publiek verbaal verzet stuiten. De politiek moest uit de ivoren-toren-mentaliteit komen. Om dat te bereiken dat samen met de bevolking tot een gedachtegoed kon worden gekomen werd er een huis-aan-huis krant (Eemsmond Nieuws) uitgegeven in de regio. Daarin werd breed uitgemeten wat de komst van de Eemshaven allemaal zou kunnen gaan betekenen. Het bleef niet alleen tot de regio beperkt. Spoorlijnen en wegen zouden een goede bereikbaarheid moeten garanderen waarmee industrievestigingen ook elders in Noord Nederland een stimulans zou krijgen. De krant had zijn uitwerking wel. Leden van de Tweede Kamer, de heren Knottnerus en Niers, hielden met de Eemsmond Nieuws in de hand, een sterk pleidooi voor de ontwikkeling van het Eemsmondgebied. Studiegroep Eemshaven met van links naar rechts:

1-Menko Ubbens

2-Rob Botzen

3-Ekema

4-Wim Koppen

5-Ing. van Veen (waarschijnlijk)

6- ?

7-Be Klaassens Uithuizen (dir. PMF)

8-Dick Woltjer

9- ?

10-?

11-Egbert Buurma

12-Chris Bakker

Met dank aan oud Meijster Teun Juk.

Foto: Studiegroep Eemshaven in de jaren ’60 van de vorige eeuw, met van links naar rechts: 1-Menko Ubbens / 2-Rob Botzen / 3-Ekema / 4-Wim Koppen / 5- Ing. Van Veen (waarschijnlijk) / 6- ? / 7- Bé Klaassens (dir. PMF Uithuizen) / 8-Dick Woltjer / 9- ? / 10- ? / 11-Egbert Buurma / 12-Chris Bakker. Met dank aan oud Meijster Teun Juk.